Τα νιτρικά άλατα μέσα στο νερό, «τρυπάνε» τα στομάχια των παιδιών. Τα πρόστιμα είναι το τελευταίο, γιατί από αυτά η «εξουσία» δεν καταλαβαίνει, επειδή τα πληρώνουν οι… Έλληνες πολίτες. ΑΙΣΧΟΣ.

          Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη νιτρορύπανση του νερού από την αγροτική δραστηριότητα.

          Στις 23/04/2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει πως η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφού δεν είχε ορίσει ως ευπρόσβλητες ζώνες αρκετές περιοχές  μεταξύ των οποίων ο Θεσσαλικός κάμπος και ο ποταμός Έβρος , όπου είχε διαπιστωθεί συγκέντρωση νιτρικών άνω των 50 mg/l ή φαινόμενο ευτροφισμού. Επίσης η Ελλάδα δεν είχε καταρτίσει τα αντίστοιχα προγράμματα δράσης που αφορούσαν τις εν λόγω ζώνες σε διάστημα ενός έτους από τον ορισμό τους παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία  που αφορούσε την προστασία των νερών από τη νιτρορύπανση που οφείλεται σε γεωργικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο 2019 δεν είχε εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και κινήθηκε διαδικασία ζητώντας συμμόρφωση αλλά και χρηματική ποινή. Η συμμόρφωση θεσπίστηκε με ΚΥΑ στις 24/04/2019 και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 3 του Μαΐου.

          Η Κομισιόν διαπίστωσε τη συμμόρφωση της χώρας αλλά επέμεινε στην εκδίκαση ενός κατ’ αποκοπή ποσού, δεδομένου ότι τα μέτρα ελήφθησαν πολύ μετά την παρέλευση της ημερομηνίας που θα έπρεπε.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ