Το αιώνιο πρόβλημα της νιτρορύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών στους κάμπους και στις πεδιάδες, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης νιτρικών λιπασμάτων και της ανεξέλεγκτης χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, έχει προκαλέσει πρόστιμα από την Ε.Ε., έχει δημιουργήσει ασθένειες σε υγιείς ανθρώπους και τέλος έχει ελαχιστοποιήσει την παραγωγή.
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και δεν έχουν «ιδρώσει» τα «ώτα» των «αρμόδιων». Καιρός πια να ξεσηκωθούμε μιας και την υγεία μας πρέπει να προστατεύσουμε και το δεύτερο τα πρόστιμα τα πληρώνει ο «Ελληνικός λαός».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε για δεύτερη φορά την Ελλάδα επειδή καθυστέρησε να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση προστατεύοντας ορισμένες περιοχές από τη νιτρορύπανση. Η υπόθεση αφορά γεωγραφικές ζώνες όπως η Θεσσαλική πεδιάδα και ο ποταμός Έβρος όπου λαμβάνει χώρα παρουσία μαζών υπόγειων και επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50mg/l.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία το κράτος – μέλος οφείλει να εφαρμόζει πρόγραμμα δράσης για τις ζώνες αυτές εντός ενός έτους μετά τον χαρακτηρισμό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ καθώς η μείωση του προστίμου θα γινόταν μόνο αν η χώρα βρισκόταν σε ύφεση.