ΑΜΑΡΤΩΛΗ Η… ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

          Όλα τα συστήματα ανακύκλωσης και ειδικά αυτά των συσκευασιών, είναι σε μεγάλο βαθμό ΑΜΑΡΤΩΛΑ, με το δεδομένο ότι  α) δεν έχουν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας τους β) δεν έχουν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, υλοποιήσει όλα τα συστήματα, κανένα πρόγραμμα όπως προδιαγράφεται σε αυτήν γ) δεν έχουν άδεια εγκατάστασης ούτε των μπλε κάδων, ούτε των «δήθεν» ανακυκλωμένων σπιτιών. Συνολικά η ανακύκλωση από 11% το 2011, σήμερα έχει φτάσει δυστυχώς το 4,5% και τα χρήματα που ξοδεύονται είναι δεκαπλάσια του 2011. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

          Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του συλλογικού συστήματος  εναλλακτικής  διαχείρισης Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. που διεισδύει στους δήμους της χώρας μας μέσω των οικίσκων ανακύκλωσης. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διερευνηθεί το ιστορικό της φημολογούμενης αδιαφανούς και εκ των στοιχείων αναποτελεσματικής λειτουργίας της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. ως προς τη δέσμευση της για επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο το οποίο έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Αν και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. τονίζει ότι με την εγκατάσταση των οικίσκων ανακύκλωσης θα εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης , στην πράξη αποτυγχάνει να πετύχει αυτούς τους στόχους και έχει προβλήματα με τα παρεχόμενα στοιχεία (ελλείψεις και ανακρίβεια δεδομένων, ακόμα και για τις ποσότητες που ανακυκλώνονται), πλημμελή εφαρμογή της βασικής μεθόδου συλλογής και μεγάλες αποκλίσεις από τη δέσμευση για πανελλαδική κάλυψη που είχε αναλάβει το 2015.

          Και όλα αυτά ισχύουν παρά το ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος  έχει το ρόλο πλασιέ της εταιρείας καθώς τοποθετεί οικίσκο ανακύκλωσης έξω από το υπουργείο του και ανακοινώνει πιλοτικό πρόγραμμα σε πέντε δήμους (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Άνδρος) με στόχο να τοποθετηθούν 45 οικίσκοι. Ο υπουργός αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν οικίσκοι σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, χωρίς όμως να προσδιορίζει την πηγή χρηματοδότησης του πιλοτικού προγράμματος.

          Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν γιατί καθυστερεί η έγκριση του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του. Επίσης ζητούν να λάβουν γνώση για τα επιμέρους στοιχεία αξιολόγησης και συμμόρφωσης της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και του αναθεωρημένου επιχειρησιακού της σχεδίου.