ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!

ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

          Η κατάσταση είναι τραγική. Χιλιάδες κόσμος αγωνιά. Τι θα γίνει;

          Η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών εκφράζει την κατάπληξή της για τα όσα παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες  σχετικά με πλειστηριασμούς 1ης και κύριας κατοικίας. Από 1η Μαΐου 2020 θα τεθεί σε ισχύ η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οπότε  πιθανότατα θα λάβουν χώρα σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στην Ισπανία, όπου ειδικά εκπαιδευμένες αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν βίαιες εξώσεις Ισπανών δανειοληπτών που είχαν χάσει τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

          Αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης  καλούν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στις διατάξεις του Ν.4605/2019 περί προστασίας της κύριας κατοικίας. Όμως από τα στοιχεία φαίνεται ότι στον ένα χρόνο ισχύος του νόμου αυτού, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 70.000 δανειολήπτες εκ των οποίων ολοκλήρωσαν τη διαδικασία περίπου 2.000 και εξ’ αυτών εντάχθηκαν και ρύθμισαν οι 350.

          Με αυτό το δεδομένο, εγείρεται το ερώτημα πώς θα ενταχθούν στο νόμο 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων μέσα σε τρεις μήνες; Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτοί που θα χάσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό και εφόσον ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα επιδοτούνται με 150-200 ευρώ μηνιαίως, κάτι που δεν είναι σπουδαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ενοίκια για π.χ. σπίτι από 60-80τ.μ. είναι της τάξης 500-700 ευρώ.

          Σήμερα 100.000 κατοικίες ήδη βρίσκονται στα χέρια τραπεζών, 20.000 στεγάζουν μετανάστες και 25.000 προσφέρονται στο Airbnb. Υπολογίζεται ότι 120.000 κατοικίες θα περιέλθουν σε χέρια τραπεζών τότε συνολικά 265.000 κατοικίες θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά. Έτσι αναμένουμε να δούμε, όπως έγινε και στην Ισπανία, οικογένειες να ζουν σε παραγκουπόλεις .

          Στην ουσία γίνεται εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για διενέργεια 140.000 πλειστηριασμών 1ης και κύριας κατοικίας έως το 2022. Η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών θα προτείνει την ψήφιση νέας νομοθετικής διάταξης που θα προστατεύει την 1η και κύρια κατοικία που εξάλλου προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Κατηγορίες: KATAΝΑΛΩΤΗΣ