Με την γρίπη που καλπάζει και το «κορωνοϊό», πρέπει να αυτοπροστατευτούμε και να φροντίζουμε τη διατροφή μας με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το ΠΑΚΟΕ με το παρακάτω κείμενο, σας δίνει χρηστικές πληροφορίες πώς να πετύχετε την μέγιστη δυνατή βελτίωση του ανοσοποιητικού σας.
Ο Ιπποκράτης -πατέρας της Ιατρικής 460-360 π.Χ- έλεγε ότι η υγεία δυστυχώς δεν εκτιμάται, μέχρι τη στιγμή που έρχεται η αρρώστια. Σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους μεγαλύτερη σημασία πρέπει να έχει η πρόληψη και η προφύλαξη του οργανισμού μας έτσι ώστε ακόμα και αν ασθενήσουμε, ο οργανισμός να μπορεί να παλέψει ενάντια στα μικρόβια.
Η φύση μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό κατά μολύνσεων, ιών, λοιμώξεων και παθήσεων και προσφέρει δυνατότητα αντιμετώπισης με τροφές όπως λαχανικά και φρούτα. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι σημαντική για αποτροπή λοιμώξεων, μολύνσεων και επικίνδυνων νοσημάτων αλλά και για τη μακροζωία και την ευεξία του οργανισμού.
Πριν φτάσουμε όμως στη θεραπεία των νοσημάτων, πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και αυτό γίνεται με άσκηση, σωστή διατροφή, λιγότερο άγχος, μακριά από τοξίνες και χημικά (αλκοόλ, κάπνισμα, καυσαέρια).
Παρακάτω αναφέρονται τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας:
- Κατανάλωση τροφών που έχουν αντιοξειδωτικά: Βιταμίνη C , D, E
- Να πίνουμε καθημερινά ένα ποτήρι φυσικό χυμό
- Λαχανικά σε σαλάτες και στα φαγητά (χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια)
- Να καταναλώνουμε φρούτα και ξηρούς καρπούς
- Να συνηθίσουμε να τρώμε γιαούρτι
- Κατανάλωση ψαριού
- Στην μαγειρική να χρησιμοποιούμε κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο
- Μέλι αντί ζάχαρης
- Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών και ροφημάτων από βότανα
- Να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα υψηλού λίπους τρόφιμα