Πολλές φορές το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει τις ανεξέλεγκτες χωματερές που δημιουργούν ανενόχλητοι οι σκουπιδάρχες διαφόρων περιοχών πριν δύο χρόνια στον Ασπρόπυργο, τώρα στην Κορινθία, πρόπερσι στη Λάρισα και Θεσσαλονίκη και συνεχώς οι εμπρησμοί πληθαίνουν.

          Επειδή οι δράστες οφελούνται από την ανεξέλεγκτη κατάσταση από τους «δήθεν» αρμόδιους της Περιφέρειας και των Δήμων και έτσι η κατάσταση γεμίζει τα πνευμόνια μας με διοξίνες, φουράνια, βαριά μέταλλα και άλλα επικίνδυνα και τοξικά αέρια. ΕΛΕΟΣ. Τα παιδιά μας τι θα κάνουν;

          Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα μεγάλη φωτιά σε λόφους σκουπιδιών δίπλα σε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Δήμο Βέλου – Βόχας. Το κέντρο αυτό είχε ελεγχθεί πριν από δύο μήνες από την Περιφέρεια οπότε είχαν διαπιστωθεί πολλές παρανομίες.

          Λόγω του ότι η πυρκαγιά έκαιγε πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια ήταν πολύ δύσκολο να κατασβεστεί. Η φωτιά δεν απείλησε το εργοστάσιο διαλογής αφού ξέσπασε σε γειτονικό χώρο όπου γινόταν απόθεση σκουπιδιών. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς και ανέφεραν ότι «οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας είπαν ότι η φωτιά έπιασε στο υπόλειμμα από τη διαλογή των σκουπιδιών το οποίο οι δήμοι δεν έρχονταν να παραλάβουν».

          Ο έλεγχος που είχε γίνει βρήκε περιμετρικά του κέντρου μεγάλες ποσότητες δεματοποιημένων και χύδην σύμμεικτων σκουπιδιών. Επίσης στους διαδρόμους μεταφοράς υλικών υπήρχαν διάσπαρτα σκουπίδια και ζώα. Στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων υπάρχουν χύδην σε σωρούς σύμμεικτα υλικά και κάδοι γεμάτοι από τέτοια. Το κέντρο λειτουργεί ως εγκατάσταση επεξεργασίας σύμμεικτων χωρίς να διαθέτει τις προδιαγραφές και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επιπλέον ο χώρος που είχε αδειοδοτηθεί ως εγκατάσταση παραγωγής εδαφοβελτιωτικού  έχει γεμίσει με μεγάλες ποσότητες  σύμμεικτων απορριμμάτων.

          Η εγκατάσταση δεχόταν σύμμεικτα απορρίμματα προς διαλογή από διάφορους δήμους ενώ έδινε λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου (Τρίπολη .2015, Καλαμάτα 2017).

          Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κάνει αυτοψία και θα κινητοποιηθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς με έξοδα του υπεύθυνου για τη ρύπανση.