Το ΠΑΚΟΕ από τότε που ξεκίνησε  – 1979 – τη δράση του, προσπάθησε να πείσει τους «κρατούντες» για τις επιπτώσεις του φωτοχημικού νέφους και της αιθαλομίχλης, με τον καταστροφέα των μαρμάρων το διοξείδιο του θείου, ότι χρειάζεται πρόγραμμα συντήρησης των Μαρμάρων ιδιαίτερα του Παρθενώνα και ολόκληρης της Ακρόπολης. Εν τούτοις πέρασαν σαράντα χρόνια από τότε και δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, Η συντήρηση στηρίζεται περισσότερο  στο «ξάσπρισμα» μερικών κιόνων. Το ΠΑΚΟΕ από τότε είχε μετρήσει μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή του ΕΜΠ Σκουλικίδητην μετατροπή του ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3) σε γύψο (CaSO4) με αποτέλεσμα τα αρχαία μάρμαρα να θρίβονται ως στάχτη.

          Η UNESCO που η Ακρόπολη είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς τι κάνει; Οι «ενεργοί» πολίτες τι κάνουν;

          Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύθηκε από το Nizami Ganjavi International Center και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Ο ΠτΔ ανέφερε «αρκεί, πιστεύω, η αναφορά στα όξινα στοιχεία που προκαλεί η ατμοσφαιρική μόλυνση και τα οποία υπονομεύουν πολλαπλώς το χερσαίο αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον, επιφέροντας καταστροφικές βλάβες στα αρχαία μνημεία στη στεριά αλλά και στις ενάλιες αρχαιότητες».

          Ο ΠτΔ αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ανέφερε τα καταστροφικά αποτελέσματα που λαμβάνουν χώρα από την Αρκτική έως την Ανταρκτική. Ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο τόνισε ότι είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και επίσης ως κοιτίδα πολιτισμών που επηρέασαν την ιστορία της ανθρωπότητας  είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία μοναδικής αξίας τόσο στην στεριά όσο και στη θάλασσα. Επιπλέον μίλησε για το πρόβλημα της ξηρασίας , η οποία αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και απειλεί τα μνημεία λόγω της επιρροής της στο υπέδαφος πάνω στο οποίο αυτά έχουν κτιστεί αλλά και λόγω  της επιρροής της στο ευρύτερο περιβάλλον τους. «Και τούτο γιατί η έλλειψη πρασίνου επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την αισθητική των αρχαίων μνημείων αλλά και την αντίστασή τους στη φθορά του καιρού, αν λάβουμε υπόψη μας ιδίως το υλικό με βάση το οποίο πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα» σχολίασε.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ