Με βάση όμως στοιχεία του ΠΑΚΟΕ για το μήνα Δεκέμβριο του 2018 από τους 150.000 τόνους σκουπιδιών, το 22% ήταν διάφορες συσκευασίες δηλαδή 33.000 τόνοι σε ένα μήνα εκ των οποίων οι 18.000 τόνοι, ήταν μη ανακυκλώσιμες χαρτοσυσκευασίες με… χρώματα και πλαστικό.

Δυστυχώς το τραγικό είναι ότι τα συστήματα ανακύκλωσης δεν ανακύκλωσαν ούτε 1.500 τόνους.

Ελλάς το μεγαλείο σου!

Ο τρόπος που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα κυρίως στο δυτικό κόσμο είναι εντελώς αντιπεριβαλλοντικός .

Καταρχήν θεωρούνται κοστοβόρα, καθώς αυξάνεται πολύ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για στολισμούς στο δρόμο , στις βιτρίνες καταστημάτων και σε στολισμό σπιτιών. Για τη χώρα μας, η ΔΕΗ σημειώνει ότι τις μέρες των εορτών η αύξηση στην κατανάλωση του ηλεκτρισμού φτάνει το 25% έως 30%. Αν βέβαια η καταναλισκόμενη ενέργεια προέρχεται από πηγές φιλικές προς το περιβάλλον και όχι ορυκτά καύσιμα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Άλλο πρόβλημα με τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι ότι αυξάνονται τα οικιακά απορρίμματα και μάλιστα οργανικά που δεν ανακυκλώνονται και γεμίζουν τους χώρους ταφής των απορριμμάτων. Επόμενο είναι ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Η υπερκατανάλωση τροφών έχει και μία ακόμα αρνητική πλευρά. Πρόκειται για τις πλαστικές συσκευασίες ή πλαστικοποιημένο χαρτί που η χρήση τους αυξάνει κατά τις γιορτές. Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται καθ’όλο το έτος, αλλά οξύνεται την περίοδο αυτή.

Τα δημοσιευμένα κατά καιρούς στοιχεία δείχνουν ότι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αυξάνεται η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό της τάξης του 30% σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Με βάση στοιχεία της Greenpeace, οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων της Βρεταννίας παράγουν 810.000 τόνους πλαστικές συσκευασίες  μίας χρήσης κάθε χρόνο εκ των οποίων το 30% χρησιμοποιείται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ