ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΤΑ ΜΠΑΖΑ… ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ

          Χρόνια έχει ψηφιστεί ο Νόμος για τη σωστή διαχείριση των μπάζων. Εν τούτοις χιλιάδες τα σημεία που οι “δήθεν” επαγγελματίες φορτηγατζήδες τα αδειάζουν όπου… βρουν.

          Είναι απαράδεκτη η κατάσταση μέσα στα αττικά …άλση, στα δάση της Αττικής στα ρέματα να βλέπεις συνεχώς την ίδια εικόνα. Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα την τακτική αυτή, αλλά και την πλήρη αδιαφορία των… αρμόδιων.

          Ελπίζουμε το νέο έτος να πάνε καλύτερα τα πράγματα, γιατί το ΠΑΚΟΕ δύο φορές την εβδομάδα με εθελοντές του, θα φωτογραφίζει τα… απαράδεκτα αυτά φαινόμενα και τις “φωτο” θα στέλνει στον ΥΠΕΝ μαζί με τους αριθμούς των….  οχημάτων μπαζοκαταστροφέων.

Κατά την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 από την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας ΑΕ- που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη  σε συνεργασία με την ΤΕΧΝΕΤ Χίου, έγινε αναφορά στα οφέλη της ανακύκλωσης, για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και  κατεδαφίσεων (μπάζα) στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου αλλά και την υποχρέωση αφενός  και το δικαίωμα αφετέρου ως κοινωνία στην προστασία του περιβάλλοντος  και του υδροφόρου ορίζοντα . Οι δύο παραπάνω φορείς  έχουν δημιουργήσει στην περιοχή  Γρου μια πρωτότυπη και αξιόλογη μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων  εκσκαφών και κατεδαφίσεων για την εφαρμογή τους ξανά στα δημόσια και ιδιωτικά έργα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές  και τις νόμιμες επιβεβλημένες αδειοδοτήσεις.

Οι συμμετέχοντες στην εσπερίδα τόνισαν ότι στην ουσιαστική και μεγάλη αναγκαιότητα της σωστής ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα) δήλωσαν την υποστήριξή τους στις σύγχρονες και απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες και  ενημερώθηκαν στη συνέχεια  για τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες των Δημόσιων και Κρατικών Φορέων και της Τοπικής αυτοδιοίκησης για τη θετική συμβολή τους και τη συνεργασία στο έργο και την εφαρμογή της ανακύκλωσης των μπαζών.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους  σχετικές με τεχνικά, πρακτικά και νομικά ζητήματα της ανακύκλωσης των μπάζων και των σχετικών εργασιών με τα απόβλητα εκσκαφών , κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η συζήτηση διήρκεσε πολύ γιατί το  ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν μεγάλο.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η ύπαρξη μπάζων σε μία περιοχή είναι η πρώτη και βασική αιτία για να μαζευτούν εκεί και άλλα είδη αποβλήτων (χημικά, λάδια, μπαταρίες) που ξεφορτώνουν επιτήδειοι.