Για άλλη μία φορά το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται έντονα για την τοξικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων ιδιαίτερα των ΡΜ2,5  στην ατμόσφαιρα μετά από έντονες πυρκαγιές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε στο Μάτι, στον Κάλαμο και στην Πεντέλη πυρκαγιές που σκότωσαν ανθρώπους και γέμισαν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία σωματίδια.

Για αυτό το ΠΑΚΟΕ από τον καινούργιο χρόνο με τον κινητό σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που διαθέτει θα μετρά καθημερινά τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οξείδια του αζώτου και τους καρκινογόνους υδρογονάνθρακες σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αττικής. Αυτό σαν ελάχιστη προσφορά στην εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία από το Σεπτέμβριο έχουν προκαλέσει τόσο τοξικούς καπνούς  ώστε ιατρικοί σύλλογοι της χώρας  κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου».  Οι περισσότερες  από αυτές τις πυρκαγιές θεωρούνται ως αποτέλεσμα κυρίως της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από 20 ιατρικοί σύλλογοι όπου μετέχουν περίπου 25.000  γιατροί  καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει δραστικά αυτή την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.  Ο καπνός από τις πυρκαγιές  είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 . Ο αριθμός των ανθρώπων που πήγαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα  αυξήθηκε κατά 48%. 

Στις 11 Δεκεμβρίου περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σίδνεϊ  ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης να λάβει έκτακτα μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν ττο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή  αποτελεί ένα από τους παράγοντες που οφείλονται οι πολλές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά υπερασπίστηκε τον απολογισμό της Αυστραλίας όσο αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ