Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο έχει τονίσει την επικινδυνότητα από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των 4G και 5G.

Tώρα για άλλους λόγους καθαρά οικονομικούς, η Κίνα σε αντιπερισπασμό στις ΗΠΑ αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με βασικές εταιρείες υπολογιστών της Αμερικής, όπως η Dell, η HP και η Microsoft.

Με αυτό τον τρόπο ίσως αποδυναμωθεί η ισχυρή τεχνολογία της HUAWEI με την επικίνδυνη ακτινοβολία στο δίκτυο 5G.

Η Κινεζική κυβέρνηση έδωσε εντολή να γίνει αντικατάσταση όλων των ξένων υπολογιστών και ξένων λογισμικών  που βρίσκονται σε κυβερνητικά γραφεία και δημόσιους οργανισμούς εντός τριών ετών.  Η κίνηση  αυτή έχει φανερά κίνητρα, να γίνει απεξάρτηση της Κίνας από τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» η κίνηση αυτή θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε εταιρείες όπως η Dell, HP και Microsoft  των οποίων οι εξαγωγές στην Κίνα αποτελούν μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους.

Αν και η κινέζικη εταιρεία Huawei είναι πρωτοπόρος  στα δίκτυα 5G, η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στις αμερικάνικες εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της , ενώ οι επίσης αμερικάνικες Intel, Google και Qualcomm ανακοίνωσαν πως παγώνουν  τη συνεργασία τους με τη Huawei. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκλείσουν και αυτές την κινεζική εταιρεία από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δικτύων 5G. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες είχαν μέχρι τώρα ετήσια έσοδα από την Κίνα ύψους 150 δις.

Αναλυτές θεωρούν δύσκολο το εγχείρημα αυτό για την Κίνα καθώς γίνεται ευρεία χρήση των αμερικανικών λειτουργικών συστημάτων Microsoft Windows και Apple  macOS. To ίδιο όμως ισχύει και σε επίπεδο hardware  καθώς η κινεζική Lenovo προμηθεύεται τους επεξεργαστές της από την αμερικανική Intel  και τα αποθηκευτικά μέσα από τη νοτιοκορεατική Samsung.

Κατηγορίες: KATAΝΑΛΩΤΗΣ