ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ… ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Το ΠΑΚΟΕ έχει τονίσει χρόνια τώρα, ιδιαίτερα τα προβλήματα των νησιών με τα σκουπίδια εξαιτίας της έλλειψης των υποδομών και της κακοδιαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων.

Δυστυχώς πολλοί Δήμοι εξαιτίας των πρόσφατων εκλογών με τις αλλαγές προσώπων, έχουν τεράστια προβλήματα πληρωμών στη διαχείριση των σκουπιδιών. Το ίδιο συμβαίνει χρόνια τώρα στη Ζάκυνθο. Η λύση που προτείνει άμεσα το ΠΑΚΟΕ στα νησιά να δημιουργηθούν ΚΔΑΥ και μονάδες κομποστοποίησης ούτως ώστε να έχει έσοδα ο Δήμος. Αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Τέτοια διαπλοκή δεν την έχουμε ξαναδεί. Ναι μεν τα σκουπίδια είναι «χρυσός», αλλά μόνο για τους σκουπιδάρχες.

Τα Χριστούγεννα του 2017, οπότε είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ του Σκοπού, η Ζάκυνθος είχε χιλιάδες τόνους απορριμμάτων  που την είχαν μετατρέψει σε απέραντη χωματερή. Ελπίζουμε να μη γίνει το ίδιο ξανά, καθώς πρόσφατα σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου αφού η μονάδα προσωρινής διαχείρισης στην περιοχή Λίβας έκλεισε με πρωτοβουλία της ιδιωτικής εταιρείας που είχε την ευθύνη για αυτό. Η εταιρεία επικαλείται ως αιτία για τη διακοπή, τις ανεξόφλητες οφειλές του δήμου προς τη εταιρεία, ενώ ο δήμος επικαλείται για αυτό την ελλειμματική διαχείριση του χώρου από την εταιρεία.