Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την έντονη και πολλαπλή χρησιμότητα της πολυμορφίας στα δασικά οικοσυστήματα. Η πολυμορφία αυτή δίνει τη δυνατότητα σε συνεργατικές δράσεις της πανίδας και της χλωρίδας στα συστήματα αυτά.

Επειδή όμως η έλλειψη προγραμματισμού και υλοποίησης εφαρμογών για την αντιμετώπιση της αγροδιατροφικής παραγωγής μέσω των προαναφερόμενων οικοσυστημάτων είναι δεδομένη, για αυτό εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης παραμένουν χέρσα, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής από άλλες χώρες, να αντιμετωπίζεται επιδερμικά επειδή αυτό βολεύει τους μεσάζοντες οι οποίοι ασκούν μεγάλη επίδραση στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου.

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι πρέπει η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλειμμάτων τροφίμων να γίνεται με συγκεκριμένο προγραμματισμό και συγκεκριμένες  δράσεις.

Χαρακτηριστικό του καλοκαιριού 2019 είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Το κλίμα αλλάζει και αυτό φανερώνει η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που αυξάνεται. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται αυξητικά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων ενώ η γεωργική παραγωγή αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές των προβληματισμών.

Η αειφόρος χρήση της γης στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μεγιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ποιότητας , διατηρώντας όμως το κόστος παραγωγής στα ίδια ή ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα.

Ως αγροδασοπονία ορίζεται ο συνδυασμός χρήσης γης που συνεπάγεται τη σκόπιμη ενσωμάτωση δέντρων ή άλλων ξυλωδών συστατικών με γεωργικές καλλιέργειες ή/και ζώα είτε ταυτόχρονα είτε διαδοχικά στην ίδια μονάδα γης, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη από τις βιολογικές επιδράσεις που δημιουργούνται από το σύνολο. Τα δέντρα μπορεί να είναι δασικά, αλλά και γεωργικά είδη.

 Όσο αφορά τη Μεσόγειο, η έντονη παρουσία του ανθρώπου με το πέρασμα των αιώνων σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματικές και τοπογραφικές συνθήκες έχουν διαμορφώσει ένα χαρακτηριστικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, Η κτηνοτροφία αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά αυτού του παζλ με τη μετακινούμενη κτηνοτροφία να έχει παίξει βασικό ρόλο στο φυσικό περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό. Στην Ιβηρική χερσόνησο κυριαρχεί ένα αγροδασικό (δασολιβαδικό) σύστημα όπου ζώα (βοοειδή, πρόβατα) βόσκουν σε αραιά δάση κυρίως φελλοφόρου  δρυός. Το σύστημα αυτό παραδοσιακό και καινοτόμο προσφέρει ποιοτικό κρέας και   γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και δασικά προϊόντα (φελό). Η ίδια φιλοσοφία εφαρμόζεται σε  ανάλογα καινοτόμα συστήματα με καρυδιές στη Β. Ισπανία με σκοπό την παραγωγή υψηλής αξίας ξύλου, όπου ένα κοπάδι προβάτων βόσκει καθημερινά απομακρύνοντας την υποβλάστηση, προστατεύοντας την περιοχή από τυχόν πυρκαγιές, μηδενίζοντας το κόστος ξεβοτανίσματος  και συνεισφέροντας στη …λίπανση. Σε άλλο σύστημα στην Ισπανία, χρησιμοποιούνται μαύροι χοίροι για την αξιοποίηση καστανεώνων σε δύσβατες περιοχές, προσφέροντας υψηλής αξίας κρέας. Σε άλλη περίπτωση στην Ιταλία, σε ένα καινοτόμο αγροδασικό σύστημα, χρησιμοποιήθηκαν όρνιθες για την απομάκρυνση της ανταγωνιστικής υποβάθμισης σε ελαιώνα, προσφέροντας ποικιλία προϊόντων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή αγροδασικών συστημάτων πρέπει να γίνεται ύστερα από προηγούμενη αναλυτική μελέτη των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής καθώς επίσης και των συστατικών τους (είδη δέντρων, καλλιεργειών και ζώων), έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον λόγω ασυμβατότητας μεταξύ των συστατικών τους ή άλλων παραγόντων.

Τα αγροδασικά συστήματα λόγω των πολλαπλών συστατικών τους και των πολλαπλών συνεργιστικών  σχέσεων μεταξύ τους και με το περιβάλλον που τα περιβάλλει, αποτελούν καινοτόμα συστήματα χρήσης γης ικανά να ανταπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή. Και τούτο γιατί βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων και εντόμων.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ