Έμβρυο, νεκρά ζώα και οβίδα όλμου στους μπλε κάδους

Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την «εγκληματική οργάνωση» που αποκαλείται Ε.Ε.Α.Α (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), η οποία εκμεταλλευόμενη την «δήθεν» μονοπωλιακή της δομή, κλέβει τους Έλληνες πολίτες με την ανοχή σχεδόν όλων των Δήμων και της ΚΕΔΕ. Η περιφέρεια τι κάνει;

Το ΚΔΑΥ Ηρακλείου λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  (ΕΕΑΑ) που έχει παραχωρήσει τη λειτουργία σε υπεργολαβική εταιρεία και  συγκεκριμένα στη Waste Solutions A.E. Τυπικά, βάση της σύμβασής της, η εταιρεία δέχεται τα ανακυκλώσιμα υλικά όλων των δήμων της ανατολικής Κρήτης (νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου) ωστόσο πολύ συχνά η διαδικασία της ανακύκλωσης διακόπτεται είτε λόγω παραμέλησης της συντήρησης του εργοστασίου που οδηγεί σε σοβαρές βλάβες, είτε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Η Waste Solutions λέει συνεχώς ότι «δεν βγαίνει» και πως δεν τη συμφέρει η ανακύκλωση. Ωστόσο από το 2016, οπότε έληξε η σύμβαση της, ζητά και παίρνει συνεχώς παρατάσεις από την ΕΕΑΑ. Η τελευταία αρκείται μόνο να διαφημίζει την ανακύκλωση στα media με παιδιά που πετάνε κουτάκια στους μπλε κάδους .  Η ΕΕΑΑ λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους ασυλίας λένε οι εκπρόσωποι της ΕΙΥΗ, και αποδίδουν ευθύνες στις κυβερνήσεις και στους δήμους που δεν ελέγχουν το καθεστώς λειτουργίας και αρνούνται να επιβάλλουν κανόνες ασφαλείας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και τα κέρδη των εταιρειών.

Παρακάτω παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου όσο αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς επίσης και όσο αφορά την μισθοδοσία τους. Όλα αυτά δημιουργούν μία τέτοια κατάσταση που δικαίως οι εργαζόμενοι μιλάνε για «σκουπίδια της ντροπής».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ) έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ποιους εργαζόμενους η κυβέρνηση αρνείται την καταβολή βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και σε ποιου είδους δουλειά οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από τους υπεργολάβους που υποτίθεται ότι υλοποιούν την ανακύκλωση στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και χαρακτήρισε «στην πλειοψηφία τους ελαφρά» τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο εργοστάσιο, με τους εργαζόμενους να του απαντούν δημόσια πως προφανώς επιθυμεί νεκρούς για να θεωρήσει σοβαρή την κατάσταση. Επίσης ρωτούν για τις περιπτώσεις ατυχημάτων όπως όταν ο «αυτοαπασχολούμενος» ήταν σκαρφαλωμένος σε κλαρκ της «Waste |Solutions, ή για την έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο του εργοδηγού ή το «μάσημα» του χεριού συναδέλφου τους από μηχανή που δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας ή από τις μπουκάλες της πρέσας που έστειλαν άλλο συνάδελφό τους ένα μήνα σε αναρρωτική ή από τις σύριγγες αγνώστου προέλευσης που «στράβωσαν» την παλάμη εργαζομένου και δεν έχει φτιάξει ακόμη με δύο χειρουργεία κ.ά.

 Τα ευρήματα των εργαζομένων περιλαμβάνουν οργανικά σκουπίδια, σύριγγες άγνωστης προέλευσης,  πτώματα ζώων και περιττώματα, όλμους και οβίδες, ιατρικά απόβλητα ακόμη και ένα έμβρυο από αποβολή, ενώ τονίζουν πως στα προηγούμενα χρόνια έχουν παρατηρηθεί και κρούσματα ηπατίτιδας. Επίσης φορείς όπως το τοπικό παράρτημα του  ΕΦΚΑ και το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Κρήτης έχουν διαφορετική γνώμη από τον υπουργό.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Ακόμη και το τοπικό παράρτημα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει διαπιστώσει τα προβλήματα στη μισθοδοσία, καθώς η εταιρεία συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ