ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

AYTA …ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει προσπαθήσει να τονίσει και να συσχετίσει την έννοια ότι  «τα σκουπίδια είναι χρυσός» και να επισημάνει την ευρύτερη σημασία του προϊόντος που αποκαλούνται απόβλητα. Όταν ξεκίνησε τη δράση του το 1979 η πρώτη εκδήλωση που έκανε ήταν στο Ζάππειο Μέγαρο που σε ένα λόφο σκουπιδιών –ανακυκλωμένων υλικών- είχε τοποθετήσει το μήνυμα «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα».

Η κίνηση μας πριν 40 χρόνια επιβεβαιώνεται σήμερα. Στην Ελλάδα δυστυχώς τις προαναφερόμενες έννοιες, τις χρησιμοποιούν αισχροκερδώντας οι επιτήδειοι «δήθεν» σκουπιδάρχες.

Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κοπεγχάγη ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων  που είναι ταυτόχρονα ένα τεχνητό βουνό με πλούσια βλάστηση, πεδίο αναρρίχησης και πίστα για σκι.

Ο διευθυντής της μονάδας Copenhill λέει: «Φανταστείτε ένα κτίριο που φτάνει τα 85 μέτρα σε ύψος , μιας τελευταίας τεχνολογίας βιομηχανική εγκατάσταση που έχει μετατραπεί σε ένα «αστικό βουνό». Από την κορυφή του ξεκινάει μία πίστα τεχνητού σκι, μήκους 450 μέτρων, με κλίση από 45% στο υψηλότερο σημείο έως 14% στο χαμηλότερο. Τέσσερις αναβατήρες  σκι οδηγούν από το χαμηλότερο επίπεδο στην κορυφή, όπου βρίσκεται ένα εστιατόριο με υπέροχη θέα. Παράλληλα με την πίστα του τεχνητού σκι, υπάρχει ένα μονοπάτι για περπάτημα και τρέξιμο μήκους 490 μέτρων. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένας τοίχος αναρρίχησης ύψους 85 μέτρων. Οι πολίτες πληρώνουν μόνο για τη χρήση των αναβατήρων ή για να ανέβουν  στον τοίχο αναρρίχησης. Η κορυφή είναι επισκέψιμη και μέσω γυάλινου ανελκυστήρα από τον οποίο κάποιος βλέπει το εσωτερικό του εργοστασίου καύσης».

Οι εκπομπές της μονάδας καθαρίζονται αρχικά ηλεκτροστατικά, μετά με φίλτρα και στο τέλος ο καπνός «πλένεται» με νερό το οποίο επαναχρησιμοποιείται.  Οι εκπομπές ελέγχονται πρώτα από το ίδιο το εργοστάσιο και στη συνέχεια από ανεξάρτητο φορέα. Οι προδιαγραφές λειτουργίας της μονάδας είναι αυστηρότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος.