ΠΑΚΟΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 364 / 15.10.2019 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑ(Σ)ΤΡΟΦΗΣ

Προς: Γραφείο Πρωθυπουργού,Υπουργούς,Υφυπουργούς,Γενικούς Γραμματείς,ΜΜΕ,Κόμματα,Βουλευτές, OTA, Εκπροσώπους Φορέων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Κυρίες και Κύριοι… Διαβάστε το προσεκτικά!

Όταν πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι μόνιμα πεινούν.

Όταν κάθε χρόνο πάνω από 100.000παιδιά πεθαίνουν από τηνπείνα.

Όταν μεγάλο κομμάτι των κύριων πηγών παραγωγής για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εποίκων του πλανήτη, μολύνονται, καταστρέφονται και μένουν χέρσες.

Όταν τα τρόφιμα νοθεύονται, μεταλλάσσονται και βομβαρδίζονται με χίλιες δύο ανεξέλεγκτες χημικές ουσίες.

Όταν η αφύσικη διατροφή και υπερκατανάλωση εξακολουθούν να γίνονται τρόπος ζωής, με όλα τα γνωστά επακόλουθα: παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης, και άλλες ευκαιριακές επικίνδυνες νόσοι, όπως η νόσος των «τρελών αγελάδων», των πουλερικών, τωνχοιρινών, δεν μπορούμε να γιορτάζουμε την ημέρα διατροφήςστις16Οκτωβρίου.

Οι λόγοι που εξηγούν την ανεπάρκεια των τροφίμων

Οι λόγοι για την ύπαρξη της πείνας είναι  η άνιση κατανομή του πλούτου, ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη υποδομής και οργάνωσης στον Τρίτο Κόσμο και οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό  το τελευταίο ιδιαίτερα δείχνει την ανελέητη λογική που διέπει το σημερινό παγκόσμιο σύστημα: Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαμένοι από πείνα δεν σημαίνουν τίποτα μπροστά σε μερικές πετρελαιοπηγές ή κοιτάσματα ουρανίου ή πυραύλους S400.

Οι λόγοι για την ύπαρξη της κακής ποιότητας διατροφής είναι ο τρόπος που ζει ο βιομηχανικός άνθρωπος, με την απάνθρωπη οργάνωση του χρόνου του και την αρρωστημένη επιθυμία του να μυηθεί στα τελετουργικά του τεχνητρονικού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που, προκειμένου να έχει παραγωγή «πραγματικά λευκού ψωμιού» ή «λευκής ζάχαρης», θυσιάζει θρεπτικά υλικά, βιταμίνες και προσθέτει ένα καταιγισμό βελτιωτικών και λευκαντικών. Είναι ο πολιτισμός που αντιμάχεται τη φύση και έχει την τραγική αυταπάτη ότι μπορεί να την καλυτερεύει και να την «διορθώνει».

Σήμερα, ενώ η χημεία της νοθείας στα τρόφιμα έχει αναπτυχθεί 10 φορές περισσότερο από τη χημεία σαν επιστήμη, ο ουσιαστικός έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων, όπως και η ενημέρωση ή η προστασία του καταναλωτή ακολούθησαν, δυστυχώς, αντίστροφη πορεία.

Εκτός από την έλλειψη ενημέρωσης και τη δημιουργία υπερκαταναλωτικής συνείδησης, η πολιτική ηγεσία βαρύνεται με το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε βάρος της υγείας των καταναλωτών, που συμβαίνει να είναι πάντα στην επικαιρότητα από εικοσαετίας, δηλαδή το συνεχές έγκλημα που γίνεται, λόγω της ανυπαρξίας ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων.

Μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική προστασίας των καταναλωτών ταλανίστηκε από την έλλειψη υποδομής και την προσπάθεια για εισαγωγή ορισμένων «προοδευτικών» ρυθμίσεων στη νομοθεσία,που έμειναν, όμως, μόνο ανακοινώσεις,  καθώς κι από τις συστάσεις νέων θεσμικών οργάνων, που δεν λειτούργησαν ουσιαστικά ποτέ όπως θα έπρεπε.

ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΟ 2019

Σαράντα (40) χρόνια  (16 Ιουνίου 1979-16 Οκτωβρίου2019) συνεχείς αγώνες και προσπάθειες, σαράντα χρόνια ερευνών και μελετών από το ΠΑΚΟΕ, είναι σαράντα χρόνια αδιάψευστων στοιχείων, στηριζόμενων στα πρωτογενή στοιχεία, που παράγονται στα ιδιόκτητα πιστοποιημένα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήριά του, για τη νοθεία και την ποιότητα των τροφίμων, που καθημερινά κατακλύζουν τα σπίτια μας με την υπέρ-διαφήμιση και την υπερκατανάλωση.

Το  Τμήμα του Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ έχει λάβει τρεισήμισι χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2019. Έχει αξιολογήσει το περιεχόμενο τους και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχει προβεί, μάλιστα, και στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υπερασπιστεί την  προστασία της δημόσιας υγείας (μηνύσεις, αναφορές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αγωγές και δυναμικές ακτιβιστικές παρεμβάσεις). Τα συμπεράσματα απ`όλα αυτά περιγράφονται παρακάτω :

1.  Σε διάφορα δείγματα τροφίμων, που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 38% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, δηλαδή 14% χαμηλότερο από πέρυσι.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 53% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 28% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης, ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε, επίσης, νοθεία στη Φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία, παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και τον Νοέμβριο κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβεια και κατσικίσια, πράγμα το οποίο απαγορεύεται, επειδή, την περίοδο αυτή,δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά. Αυτό για μας σημαίνει ότι υπάρχει έντονοπρόβλημα, όχι μόνο νοθείας και παραποίησης της νομοθεσίας, αλλά και ανυπαρξίας έλεγχου από κρατικούς μηχανισμούς, που δυστυχώς τον μισθό τους τον πληρώνουμε εμείς, οι ταλαίπωροι πολίτες.

3. Στα αλλαντικά, σε ποσοστό 80% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά, βρέθηκε υψηλότερη κατά 150%τουεπιτρεπόμενου ορίου δηλαδή 9% υψηλότερο από πέρυσι.

4.  Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν  οι συσκευασίες, που αναγράφουν – για διαφημιστικούς – marketing λόγους- την φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα  νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

5.   Στα αναψυκτικά, η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού, σε ποσοστό 60%  των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 40% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν, επίσης, στην αγορά αναψυκτικά, που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως  φαρμακευτικά προϊόντα –ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται  αβίαστα από παιδιά ούτε και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών).

     6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ελλιπείς, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες, για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών, που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Η διακίνηση  δε όπως και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ξεσκέπαστα φορτηγά, κάτω από τον καυτό ήλιο, και με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38οβαθμούς Κελσίου, όταν το όριο είναι 18οβαθμοί Κελσίου.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε, επίσης, το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, που βρήκαμε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο25%τωνδειγμάτων που λήφθηκαν. Από έρευνες αγοράς που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών, εξαιτίας της μόλυνσης των υδροφορέων πολλών δήμων της Ελλάδας, αυξήθηκε κατά 300% και έχουμε, δυστυχώς, δημιουργήσει γενιές πλαστικών μπουκαλιών, που, από πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν το επικίνδυνο στοιχείο αντιμόνιο, τα   οποίο αθροιστικά προσβάλει τη χολή και το συκώτι ανεπανόρθωτα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι, για να αποδομηθεί στο περιβάλλον, χρειάζεται 340 χρόνια. Τέλος, συνιστούμε τη χρήση γυάλινου μπουκαλιού, επειδή είναι ασφαλέστερη, αναμφισβήτητα πιο υγιεινή και δεν δημιουργεί κατάλοιπα μη φιλικά στο περιβάλλον.

 7.Στα λαχανικά, ύστερα από συστηματικές έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος,  υδράργυρος).

  8. Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 28%των δειγμάτων που πήραμε.

   9.Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 40% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος). Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη. Διαπιστώθηκε: α)ότι αναφέρονται ως ελαιόλαδα πυρηνέλαια, β) ότι λάδια πολυκαιρισμένα, με άσχημες οσμές, αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, γ)η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 12% των  δειγμάτων.

ΕΠΕΙΔΗ

Το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, το μολυσμένο νερό και τις επιβαρυμένες -με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα-καλλιέργειες, οι αρμόδιοι υποχρεούνται να δώσουν κάποιες άμεσες απαντήσεις. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, όλοι αν η 16η Οκτωβρίου (πρέπει να) αντιμετωπίζεται, δικαίως, ως μια μέρα γιορτής και επιτευγμάτων ή μήπως θα έπρεπε  να εκληφθεί ως η αφορμή για να ξεκινήσει, επιτέλους (!), μια ουσιαστική έρευνα, ώστε να αποκαλυφθεί πόσοι άνθρωποι –ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες-πεθαίνουν ή νοσούν εξαιτίας της κακής τους διατροφής…

Το ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ για άλλη μια φορά

Την αδιαφορία και ασυδοσία του κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης  τροφίμων.

Την έλλειψη υποδομής για τον συνεχή έλεγχο στα διακινούμενα  προϊόντα.

Την έλλειψη ευαισθησίας των αρμοδίων για την προστασία του καταναλωτή από κάθε λογής νοθείες και την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης πίεσης προς τους «αρμόδιους» της σάπιας κρατικής μηχανής.

Την εγκληματική αδιαφορία και ελαφρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς τα αλλεπάλληλα προβλήματα, που παρουσιάζονται συχνά πυκνά σε όλους τους χώρους των αγορών

Την παντελή έλλειψη ενημέρωσης του λαού πάνω σε θέματα διατροφής.

Την παρακίνηση των πολιτών -μέσω της “πλύσης εγκεφάλου” που τους γίνεται από τις διαφημίσεις- να υπερκαταναλώνουν άχρηστα και βλαβερά τρόφιμα.

Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ

1. Συστηματική και συνεχή ενημέρωση του λαού και, ιδιαίτερα, των παραγωγικών τάξεων, από μέρους της πολιτείας, για τα προβλήματα της ποιότητας των τροφίμων, και αυστηρότερος έλεγχος των παραπλανητικών διαφημίσεων, που  προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

2.Να λειτουργήσει, επιτέλους (!), ο ΕΦΕΤ  πιο ουσιαστικά και να καταστεί ένας πραγματικός ενιαίος φορέας ελέγχου, με περισσότερες αρμοδιότητες ως προς τον συντονισμό των ενεργειών όπως και με πιο εξειδικευμένο και επαρκές στελεχιακό δυναμικό.

3.  Εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων ανθρώπων στον τομέα δειγματοληψίας και  ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων.

Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

1.Να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξης και τις ετικέτες των προϊόντων, οι οποίες πρέπει να έχουν τυπωθεί με μεγάλα γράμματα και, οπωσδήποτε, στα ελληνικά.

2.Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθετι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, όπως, φυσικά, και στο ΠΑΚΟΕ (210-8100805).

3.Να αντιμετωπίζουν κριτικά, αν όχι καχύποπτα, τα προσφερόμενα τεχνητά τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ.κρέμες, γιαούρτια με άρωμα φρούτων, ποικιλόχρωμες σαλάτες, διάφορα παιδικά κατασκευάσματα).

4. Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

5. Να αντισταθούν στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό.

6. Να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων.

7. Να αυτενεργούν και να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους, πόσο μάλλον των παιδιών τους, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, και να μην επιτρέπουν την αγορά όλων των απαγορευμένων τροφίμων από τα κυλικεία, ούτε να υποκύπτουν στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού.

              ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ για το 2019 -2020

1. Τη δημιουργία επιτροπών ελέγχου αγοράς.

2.Τον εργαστηριακό έλεγχο για εμφιαλωμένα νερά, αρτοσκευάσματα.

3.Την οργάνωση εθελοντικών ομάδων  ελέγχου τροφίμων (λαϊκές, super marketκλπ).

Γιαπερισσότερες πληροφορίεςκαθημερινά στοτηλέφωνο210-8100805

                             ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥΠΑΚΟΕ