Το 2012 το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση στον Κολοβρέχτη, έναν αξιόλογο υδροβιότοπο ο οποίος είναι καταγεγραμμένος στη Natura 2000. Πέρασαν επτά χρόνια και η κατάσταση παραμένει ίδια, ίσως και χειρότερη.
Επειδή από την ομάδα πολιτών του Κολοβρέχτη λάβαμε ένα κείμενο το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στον αρχαιολογικό χώρο λυπούμαστε ιδιαίτερα γιατί η καταστροφή που συντελείται στον υγροβιότοπο είναι τεράστιας οικολογικής σημασίας και χρήζει συνεχούς παρακολούθησης.
Το ΠΑΚΟΕ στα μέσα Νοεμβρίου έχει προγραμματίσει σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων για την υφιστάμενη κατάσταση στον υδροβιότοπο.
Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένες καταστροφές βράχων και λιθοδομών αρχαίων εντός του αρχαιολογικού χώρου του Βολερίου Νέας Αρτάκης, νοτιοδυτικά και κοντά στην προστατευόμενη ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη. Το σημείο εφάπτεται σχεδόν με τη ζώνη προστασίας του υγροβιότοπου και είναι λίγα μέτρα δίπλα από το «Μακεδονικό οχυρό ή Φρυκτωρία».
Η περιοχή εμπεριέχει παλαιολιθικά και αρχαία μνημεία και είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1985. Η καταστροφική επέμβαση συνεχίζεται ανελλιπώς όλους αυτούς τους μήνες και με χρήση κομπρεσέρ. Οι πολίτες κάλεσαν την Εφορία Αρχαιοτήτων νομού Ευβοίας και ανέφεραν την καταστροφή. Όμως το μόνο που έκανε η Εφορία ήταν να στείλει τα στοιχεία προς την τοπική Εισαγγελία και έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την προστασία των μνημείων, με τους λαθρανασκαφείς να συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.