Όλα τα παρακάτω είναι καιρός να δρομολογηθούν, αλλά δυστυχώς αναρωτιόμαστε για την αποτελεσματικότητά τους. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. εδώ και δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες σε διάφορα ρέματα στην Αττική, έχει καταθέσει καταγγελίες στην Περιφέρεια, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και τον Άρειο Πάγο, όμως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Περιμέναμε, λοιπόν, από τον κύριο Περιφερειάρχη να δείξει την ευαισθησία που θα έπρεπε και να καλέσει και το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μιας και η υπόθεση έχει γραφτεί στον τύπο αφενός και αφετέρου έχει καταλήξει στη δικαιοσύνη. Μην ξεχνά ότι στο Κρυονέρι – Άγιο Στέφανο υπάρχει μια άτυπη βιομηχανική ζώνη, όπου δεκάδες βιομηχανίες έχουν παράνομα στηθεί και ρίχνουν τα απόβλητά τους ανενόχλητα στους δρόμους και τα παραρέματα της περιοχής. Για ακόμη μια φορά υπενθυμίζουμε στον κ. Πατούλη ότι το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ρέματα. Εκείνος, ωστόσο, μας ΑΓΝΟΗΣΕ. Δε νομίζουμε ότι φταίνε και οι ψηφοφόροι του για την υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση στις προαναφερόμενες περιοχές. Εμείς, τέλος, θα του στείλουμε όλα τα στοιχεία ώστε να προχωρήσει στη λύση της η ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη ρύπανση.

Ευρεία σύσκεψη με διευθυντικά στελέχη, αντιπεριφερειάρχες, επιστημονικούς συνεργάτες και Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, με αντικείμενο τα ρέματα της Αττικής, συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στις 24 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταφέρεται, αφού έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αφορούν τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων της Αττικής, αποφασίστηκαν οι μελλοντικές ενέργειες.

Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τους προϊσταμένους όλων των αρμόδιων διευθύνσεων τόσο για τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη, όσο και για αυτές που χρειάζεται να προγραμματιστούν σχετικά με εργασίες συντήρησης, αντιπλημμυρικής προστασίας, καθαρισμού και αστυνόμευσης των ρεμάτων και των απαλλοτριωμένων χώρων.

Στη συνέχεια, συμφωνήθηκαν οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Πλήρης και επικαιροποιημένη χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων
  • Επιστολή στους Δήμους όλης της Αττικής με αίτημα την υπόδειξη και την προτεραιοποίηση των επικίνδυνων σημείων στα ρέματα στα οποία απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις
  • Καταγραφή των εργολαβιών καθαρισμού που είναι σε εξέλιξη
  • Καταγραφή αυθαίρετων κτιρίων και λοιπών κατασκευών σε ρέματα
  • Σύσταση εργολαβίας «Επικινδυνότητας και Άμεσης Παρέμβασης» η οποία θα επιλαμβάνεται προβλημάτων όπου απαιτείται άμεση αντιμετώπιση
  • Αύξηση των εργολαβιών, όπου κρίνεται απαραίτητο και λειτουργία τους σε όλη τη διάρκεια του έτους

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης θα έχει συνάντηση το επόμενο διάστημα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με το ζήτημα της διευθέτησης ρεμάτων.