Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει τονίσει, εδώ και πολλά χρόνια, την ανάγκη για τον συστηματικό έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο καθώς και της ποιότητας των καυσίμων που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο της Lafarge στον Βόλο. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, από μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. διαπιστώθηκε ότι αυτή ξεπερνούσε τα επιτρεπόμενα όρια πέντε έως δέκα φορές. Επίσης, μετρήσεις πριν από μερικά χρόνια και πρόσφατες έχει πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τώρα η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας να ορίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να κάνει μετρήσεις στον αστικό ιστό της πόλης, στην περιοχή του εργοστασίου της Lafarge είναι ακόμη μία κωλυσιεργία στις απαράδεκτες αποφάσεις για την καύση RDF και σκουπιδιών για τη λειτουργία του εργοστασίου. Η δυσοσμία στην πόλη είναι γεγονός και ηλίου φαεινότερον ότι προέρχεται από το εργοστάσιο των τσιμέντων. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. έχει προτείνει εδώ και αρκετά χρόνια τη χρήση ως καύσιμο για τη λειτουργία του εργοστασίου το φυσικό αέριο, αφού υπάρχει αγωγός που φτάνει έξω από την είσοδο του εργοστασίου. Είναι σίγουρο ότι με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχει δυσοσμία στον Βόλο. Τα παρακάτω αναφερόμενα σε δημοσίευμα του Ταχυδρόμου του Βόλου αποτελούν για το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. κουβέντες για να βρισκόμαστε σε συζήτηση, να καθυστερούμε και να επιτείνουμε το μαρτύριο των κατοίκων.

Αποσπασματική κίνηση εκ μέρους των εκπροσώπων φορέων της πόλης χαρακτηρίζει πρόσφατο άρθρο στον Ταχυδρόμο Μαγνησίας την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα της έντονης δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αφού – όπως σημειώνεται – αδυνατούν να συνεννοηθούν για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου που θα μπορεί να ασκεί πίεση στην κεντρική εξουσία, διεκδικώντας ξεκάθαρες απαντήσεις. Επιπλέον, αναφέρεται ότι χωρίς ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, η τοπική κοινωνία δεν θα είναι δυνατόν να «στριμώξει», μέσω των θεσμικών εκπροσώπων της τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια ελέγχων και όσους νομοθετούν για την αδειοδότηση βιομηχανικών μονάδων και την καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας.

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον εντοπισμό του υπεύθυνου για την έντονη δυσοσμία, όπως και η συνεργασία με το ΑΠΘ για τη διενέργεια μετρήσεων μέσα από ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους αποτελούν – όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα – τις μοναδικές οδούς υπεύθυνης ενημέρωσης.