Το ΠΑΚΟΕ, εδώ και τριάντα χρόνια που έχει ασχοληθεί έντονα με το ανησυχητικό αυτό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, έχοντας τα τελευταία πέντε πραγματοποιήσει μετρήσεις σε περίπου 150 κεραίες – καμουφλαρισμένες (σε καμινάδες, γλάστρες, κ.ά. διακοσμήσεις) και μη – έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με πριν από είκοσι χρόνια, όταν πρότεινε στην πολιτεία και στην ΕΕΤΤ – η οποία σημειωτέον χρηματοδοτείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – «τη δημιουργία ενός κεντρικού κεραιοσυστήματος  με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να αντικαταστήσει τις προαναφερόμενες διάσπαρτες και σε μεγάλο ποσοστό μη αδειοδοτημένες 1.800 κεραίες κινητής τηλεφωνίας». Πρόσφατα, μία αγωνιώδης επιστολή την οποία παραθέτουμε αποδεικνύει την ανεξέλεγκτη, αυθαίρετη αλλά κερδοφόρα για τις εταιρείες τοποθέτηση κεραιών. Δεν είναι δυνατόν δίπλα σε σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) και νοσοκομεία να τοποθετούνται τέτοιες κεραίες, οι οποίες αφενός υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αφετέρου δημιουργούν ένα έντονο μαγνητικό πεδίο που επηρεάζει τη διαβίωσή τους.

Με αφορμή την αγωνιώδη επιστολή του κ. Δημήτρη Μαστρογιάννη, εμείς ξαναφέρνουμε το θέμα της εγκατάστασης ενός κεντρικού και σωστά δομημένου κεραιοσυστήματος για όλες τις εταιρείες. Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή του.

«Ήθελα να ζητήσω τη συμβουλή σας σχετικά με την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε πολύ κοντινές αποστάσεις από την οικία μου. Σε απόσταση 82m υπάρχει εμφανής κεραία της Cosmote, η ύπαρξη της οποίας είναι γνωστή στην περιοχή.  

Πρόσφατα, όμως, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άλλες δύο κεραίες καμουφλαρισμένες ως θερμοσίφωνες στη γύρω περιοχή, μία της Wind και μία της Vodafone σε αποστάσεις 56m και 30m αντίστοιχα. Και οι τρεις κεραίες είναι αδειοδοτημένες από την ΕΕΤΤ.

Παρά το γεγονός ότι οι κεραίες είναι αδειοδοτημένες, η ύπαρξη τριών κεραιών σε τόσο μικρή απόσταση από τα γύρω σπίτια μου προκαλεί ανησυχία για τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν σε εμάς που κατοικούμε στη συγκεκριμένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να σας απευθύνω το ερώτημα αν και κατά πόσο είναι νόμιμο να υπάρχουν σε τόσο κοντινές αποστάσεις τόσες κεραίες και ποιος είναι ο τρόπος για να κινηθεί κάποιος νομικά για την απομάκρυνσή τους (ή τουλάχιστον κάποιων από αυτών). Να επισημάνω ότι ειδικά η κεραία της Vodafone βρίσκεται σε αποστάσεις:

  • 275m από το 1ο Δημοτικό Υμηττού
  • 176m από τον Οίκο Ευγηρίας Diamond Care 
  • 230m από το 10ο Δημοτικό Βύρωνα
  • 303m από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού
  • 345m από το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα»
Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ