Το ΠΑΚΟΕ με τις μετρήσεις του στο Μάτι έχει προσδιορίσει την επικινδυνότητα της περιοχής, όχι μόνο με τον αμίαντο που είναι διάσπαρτος, αλλά και τα υπόλοιπα πλαστικά και βαρέα μέταλλα (Ni, Fe, Co, Cu, Al, κ.ά). Ευχόμαστε η νέα εταιρεία που θα διαχειριστεί το έργο να είναι αποτελεσματική, να αρχίσει επιτέλους ο εφιάλτης των κατοίκων να εξαλείφεται και να γυρίσουν στην κανονικότητά τους.

Ζώνες παραθεριστικής αλλά και μόνιμης κατοικίας, προστασία της ακτής και του ρέματος Παπά, ελεύθερους χώρους και θύλακες με αγροτική γη περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης της πυρόπληκτης Ανατολικής Αττικής, από το Μάτι έως το Κόκκινο Λιμανάκι, που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα υλοποιηθεί με διαδικασίες fast track, σύμφωνα με το νόμο 4447/2016.

Η απόφαση καλύπτει έκταση 7.900 στρεμμάτων, που οριοθετείται στα ανατολικά από την ακτογραμμή, στα νότια από τον οδικό άξονα Π. Μελά – Δημοκρατίας – Φλέμινγκ – Κ. Παλαμά, στα δυτικά από τη λεωφόρο Μαραθώνος έως τα όρια του οικισμού στο Νέο Βουτζά, ενώ στα βόρεια από τις οδούς Μιλτιάδου – Αεροπορίας – Ευκαλύπτων – Καποδιστρίου – Ποσειδώνος.

Δηλώσεις του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Πάνου Σκουρολιάκου για την εταιρεία «Μάτι Ξανά»

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα: «Κύρωση της από 24.07.2019 Π.Ν.Π «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.» (Α’ 127), σχετικά με τη σύσταση της εταιρείας «Μάτι Ξανά» και το καταστατικό της λειτουργίας της, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
– Γιατί το «Μάτι Ξανά» εξαιρείται της φορολογίας (πλην ΦΠΑ) ενώ τα αντίστοιχα ιδρύματα κοινωφελούς σκοπού εμπίπτουν κανονικά στις φορολογικές διατάξεις;
– Γιατί χρησιμοποιεί χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό και δεν ακολουθεί τον κώδικα δημοσίων συμβάσεων;
– Γιατί δεν διευκρινίζεται το πώς θα γίνουν οι συμβάσεις και η αναφερόμενη επέκτασή τους;