Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα διαμαρτύρεται για την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την λιστερία που μερικές φορές είναι θανατηφόρο μικρόβιο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση αλλοιωμένων μη συσκευασμένων αλλαντικών που για να είναι νόστιμα ρίχνουν αλάτι, τεχνικές χρωστικές και άλλα συντηρητικά που να έχουν …γεύση και χρώμα. Για αυτό καλό θα είναι ιδιαίτερα για τα παιδιά να αποφεύγονται γενικά τα αλλαντικά ακόμη και τα συσκευασμένα επειδή πολλές φορές η συσκευασία…χάνει, όπως περιγράφεται παρακάτω.
Ένας στους δύο Έλληνες δεν γνωρίζει το παθογόνο Listeria monocytogenes ούτε τον πιθανό κίνδυνο για λιστερίωση και το πως σχετίζεται με την κατανάλωση μη προσυσκευασμένων αλλαντικών. Ακόμα όμως και όσοι είχαν κάποια πληροφόρηση, δεν γνώριζαν τις τροφές στις οποίες αναπτύσσεται το μικρόβιο.
Η εμφάνιση του μικροβίου αυτού παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο ότι σκοτώνεται αφενώς όταν μαγειρεύουμε το φαγητό σε θερμοκρασία άνω των 65οC, αφετέρου αγαπά το αλάτι και έτσι μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα που συντηρούνται στο αλάτι και επίσης επιζεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 2-4 οC .
Το μικρόβιο αυτό προκαλεί συμπτώματα σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης που είναι πιθανό να είναι θανατηφόρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τις εγκύους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύουμε και διατηρούμε τα μη συσκευασμένα αλλαντικά που κόβονται σε φέτες στο σούπερ μάρκετ παρουσία του πελάτη, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την προστασία της υγείας μας. Οι περισσότεροι καταναλωτές φροντίζουν να μην αφήνουν για περισσότερο από μισή ώρα τα αλλαντικά εκτός ψυγείου και δεν τα διατηρούν πάνω από μία εβδομάδα.
Τα μη συσκευασμένα αλλαντικά δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Επιπλέον επιβάλλεται το καλό πλύσιμο των χεριών, των σκευών και των πάγκων που έρχονται σε επαφή με τα αλλαντικά που καλό είναι να φυλάσσονται σε ξεχωριστά δοχεία μακριά από άλλα προϊόντα όπως τυριά.