Και βέβαια την υποστηρίζουμε, όχι μόνο αυτή αλλά και όλους τους ακτιβιστές που αγνοώντας πολλές φορές τον κίνδυνο, μπαίνουν μπροστά και …αποτελεσματικά πολλές φορές.

Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σκοπεύει να ξεπουλήσει εκατομμύρια στρέμματα παρθένου δάσους σε εταιρείες πετρελαίου. Υπάρχει όμως μία νέα μητέρα από τη φυλή Χουαοράνι που είναι πιθανό να γίνει το κλειδί για τη σωτηρία του Αμαζονίου, καθώς καθοδηγεί το λαό της έξω από το δάσος προκειμένου να αγωνιστούν για τα πατρογονικά τους εδάφη.

Η Νεμόντε κέρδισε πριν λίγο καιρό μία δίκη ενάντια στην κυβέρνηση και κατά του ξεπουλήματος της πατρίδας της και ήταν ορόσημο για όλους τους αγωνιστές του Αμαζονίου. Η κυβέρνηση όμως θα προχωρήσει σε έφεση και για αυτό η Νεμόντε ζητάει την οικονομική ενίσχυση από το διαδικτυακό κοινό προκειμένου να βρει τους καλύτερους δικηγόρους, να φέρει φυλές από το δάσος να καταθέσουν στο δικαστήριο και να βοηθήσει και άλλες ιθαγενείς κοινότητες να προστατέψουν το δάσος.

Ο Αμαζόνιος είναι μείζονος σημασίας δάσος, γιατί παράγει το 20% του οξυγόνου και απορροφάει και αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα όπως κανένα άλλο μέρος στη Γη, αλλά και γιατί φιλοξενεί το 10% των ειδών του πλανήτη.

Το σύνταγμα του Εκουαδόρ και η διεθνής νομοθεσία προβλέπουν ότι οι αυτόχθονες λαοί έχουν δικαίωμα λόγου πριν πουληθεί οποιαδήποτε γη τους, αλλά στην πράξη αυτά τα δικαιώματα καταπατούνται. Ο δικαστικός αγώνας των Χουαοράνι είναι πιθανό να είναι το κλειδί για τη σωτηρία του Αμαζονίου.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ