Το ΠΑΚΟΕ σε συνεργασία με το Avaaz βοήθησε σημαντικά στην ήττα αυτή.

Λίγο πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ευρώπη πνιγόταν στα fakenews και τη ρητορική μίσους. Έμοιαζε ότι μετά τον Τραμπ, το Brexit και τον Μπολσονάριο είχε έρθει η σειρά της Ευρώπης να κάνει ακροδεξιά στροφή.

Το κίνημα Avaaz προσπαθώντας να καταπολεμήσει αυτή την απειλή, ξεσκέπασε και έκλεισε τα μεγαλύτερα κυκλώματα παραπληροφόρησης των οποίων το περιεχόμενο είχε προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα 3 δισεκατομμύρια φορές μέσα σε ένα χρόνο (που αντιστοιχεί σε 20 προβολές για κάθε Ευρωπαίο ψηφοφόρο).

Επίσης προέβαλε σποτάκια προκειμένου να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν (100 εκατ. φορές σε λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές). Στόχος ήτανε το υψηλό ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές, καθώς είναι γνωστό το ότι τα ακροδεξιά κόμματα ποντάρουν στη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων για να περάσουν από το περιθώριο στην εξουσία.

Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες των τελευταίων 25 χρόνων και έτσι το «τσουνάμι» της ακροδεξιάς έσκασε τελικά σαν κυματάκι. Εντός της νέας Ευρωβουλής οι σοσιαλδημοκράτες και οι κεντροδεξιοί παρέμειναν τα ισχυρότερα κόμματα, ενώ οι Πράσινοι υπέρμαχοι του κλίματος και οι Φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τα ποσοστά τους κρατώντας με αυτό τον τρόπο την ισορροπία των δυναμεων.

Η νίκη του κινήματος έναντι στην παραπληροφόρηση έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Η καμπάνια του Avaaz εκτεινόταν από την Ισπανία μέχρι τη SilikonValley και χρηματοδοτήθηκε από μικροδωρεές 80.000 μελών και στηρίχτηκε από 80.000 εθελοντές και 3 εκατ. μέλη.

Η ακροδεξιά έχει ως όπλο την παραπληροφόρηση που θεωρείται δολοφόνος της δημοκρατίας. Κάθε της πρόσφατη νίκη ανά τον κόσμο στηρίχτηκε στη διάδοση fakenews μέσω κοινωνικών δικτύων. Η Ευρώπη ήταν η τελευταία μεγάλη δύναμη που δεν είχε πέσει ακόμη στα νύχια τους. Αν την έπαιρναν, το μέλλον θα ήταν σκοτεινό για τη δημοκρατία.

Έτσι, συγκροτήθηκε μια ομάδα από έμπειρα «»χόμπιτ» για να καταπολεμήσουν τα ακροδεξιά τρολ – ξεσκεπάζοντας και κλείνοντας ένα – ένα τα κυκλώματα παραπληροφόρησης που έσπερναν τοξικά ψέματα σε όλη την Ευρώπη. Καταγγέλθηκαν 700 σελίδες στο facebook και αποκαλύφθηκε η λειτουργία των κυκλωμάτων των τρολ χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ για να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους. Με αυτό τον τρόπο το facebook αναγκάστηκε να κλείσει σελίδες που είχαν συγκεντρώσει 3 δις. προβολές μέσα σε ένα χρόνο.

Οι αποκαλύψεις του κινήματος δημοσιεύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε πρωτοσέλιδα (NewYorkTimes, Guardian, LeMonde, derSpiegel, ElMundo) προειδοποιώντας εκατομμύρια ευρωπαίων για την απειλή της παραπληροφόρησης ενόψει των ευρωεκλογών.

Προκειμένου να αποφευχθεί η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ξεκίνησε η προεκλογική καμπάνια με τίτλο «Ψηφίστε για να σώσουμε την Ευρώπη» Συγχρόνως το κίνημα επικοινώνησε με μεγάλους οργανισμούς όπως το Spotify για να παροτρύνουν τους χρήστες τους να ψηφίσουν. Ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου λέει χαρακτηριστικά: «το Avaaz ήταν κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια του Ευρωκοινοβολίου να κινητοποιήσει τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές του 2019. Μαζί καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πολιτών που ψήφισαν για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει δημοκρατία».

Κατόπιν αυτών μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής. Η ακροδεξιά ανέβηκε λίγο, αλλά είναι ακόμη στο περιθώριο χωρίς πραγματική εξουσία. Η Ευρώπη όχι μόνο δε διασπάται, αλλά θα είναι πιο δυνατή και ενωμένη για τα επόμενα 5 χρόνια. Κάτι που είναι καλό για την ανθρωπότητα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση των fakenews.

Παρακάτω φαίνεται πόσοι άνθρωποι έπεσαν θύματα στα δίκτυα παραπληροφόρησης και το κίνημα πέτυχε:

  • Γαλλία: βρέθηκε παραπληροφόρηση στο facebook σχετικά με τα Κίτρινα Γιλέκα που είχε προβληθεί 100 εκατ. φορές. Το facebook έκλεισε μία τεράστια εθνικιστική σελίδα και υποβάθμισε άλλες δύο που διέδιδαν fakenews.
  • Ισπανία: λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, το facebook έκλεισε σελίδες που είχαν 1,6 δις. προβολές σε ένα χρόνο,
  • Ιταλία: το facebook έκλεισε σελίδες με 4 εκατ. ακόλουθους και 900 εκατ. προβολές το χρόνο
  • Γερμανία: ψεύτικοι λογαριασμοί και σελίδες διέδιδαν παραπληροφόρηση για να ενισχύσουν το νεοναζιστικό κόμμα AfD. To facebook τα έκλεισε – είχαν 100 εκατ. προβολές το χρόνο
  • Πολωνία: πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα που διέδιδε ρατσιστικό υλικό και fakenews. Το facebook έκλεισε τις σελίδες που είχαν 1,9 εκατ. ακόλουθους και 200 εκατ. προβολές το χρόνο
  • Βρετανία: το facebook διέγραψε αναρτήσεις που είχαν προβληθεί 100 εκατ. φορές σε ένα χρόνο οι οποίες προωθούσαν νεοναζί τύπους όπως ο Τόμι Ρόμπινσον
Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ