Το ΠΑΚΟΕ προτείνει για το καλοκαίρι

Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και πιο συγκεκριμένα μήλων, σταφυλιών και μούρων φάνηκε πως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Harvard School of Public Health (HSPH).

Επίσης, φάνηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση χυμών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 187.382 συμμετέχοντες σε 3 μακροχρόνιες μελέτες κατά το διάστημα 1984-2008. Εξέτασαν τη συνολική κατανάλωση φρούτων, καθώς και την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων αλλά και χυμών. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο ολόκληρα φρούτα την εβδομάδα- ιδιαίτερα βατόμουρα, σταφύλια και μήλα – μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 23% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 1 φρούτο το μήνα. Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν 1 ή περισσότερους χυμούς καθημερινά, αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τουλάχιστον 21%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 3 χυμών την εβδομάδα με ολόκληρα φρούτα θα οδηγούσε σε 7% μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Αναρωτιέσαι όμως πως εξηγείται αυτή η σύνδεση;

Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν φάνηκε να είναι σημαντικός παράγοντας στα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα ορισμένων μεμονωμένων φρούτων θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου συστατικού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει, για παράδειγμα, τις ανθοκυάνες που βρέθηκαν στα μούρα και στα σταφύλια με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής‼ Ωστόσο, είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ποια συστατικά των φρούτων επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Το σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση φρούτου αντί για χυμό είναι πιο ωφέλιμη. Για αυτό την επόμενη φορά ξέρεις τι να διαλέξεις.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ