Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει τονίσει το τεράστιο πρόβλημα του ιού του Νείλου που δυστυχώς έχει μόνιμα εγκατασταθεί στη χώρα μας. 

Η αντιμετώπιση με αυτοπροστασία είναι η καθαριότητα χωρίς λιμνάζοντα νερά στο άμεσο περιβάλλον μας, η συχνή επαφή μας σε σκιερό αλλά ηλιόλουστο σημείο (αυλές, δωμάτια, κήπους και άλλους χώρους) η καθαριότητα του ρουχισμού μας με έντονα ανοιχτά χρώματα, η επάλειψη του λαιμού, των χεριών και των ποδιών μας με διάλυμα καμφοράς ή αιθέριου ελαίου πεύκου ή ευκαλύπτου και βασικά η αποφυγή στη διατροφή μας γλυκισμάτων ιδιαίτερα όταν καθόμαστε πολλές ώρες στην ύπαιθρο. 

Καλό Καλοκαίρι. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με το σύνθημα «προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου» ενημερώνει το κοινό ότι ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών και θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης , ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στην Ελλάδα καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου 2019 κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτοι ασθενείς τσιμπήθηκαν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι «η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση υποδηλώνει πως ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επανακυκλοφορία του ιού και την εμφάνιση περιστατικών κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης σε γνωστές αλλά και σε νέες περιοχές.

            Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών τα οποία μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα  πτηνά που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Όσο αφορά τα συμπτώματα της νόσου, η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Στην περίπτωση σοβαρής νόσου η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και θανατηφόρος κατάληξη (σπάνιο). Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά  καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Οι περιοχές που – πιθανά – θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια καθώς η επιδημιολογία του καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Στο σημείο αυτό  πρέπει να σημειωθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη τη χώρα και σε όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Με σκοπό την προστασία μας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

  • Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος , μακριά ρούχα που να καλύπτουν το σώμα, κουνουπιέρες και ανεμιστήρες / κλιματιστικά.
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε στάσιμα νερά μέσα και έξω από το σπίτι, στις αυλές, στα μπαλκόνια και στο χωράφι.