Όλα αυτά είναι μελετημένα και δίνουμε ένα μεγάλο μπράβο στο φορέα ”Λόγω διατροφής” παρά το γεγονός ότι το ΠΑΚΟΕ κατά διαστήματα έχει επισημάνει πολλά από αυτά.

Συχνά η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Το άτομο δεν βλέπει αποτελέσματα παρόλο που νιώθει ότι κάνει τα πάντα σωστά. Παρακάτω παρουσιάζονται τα 15 κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

 1. Εστιάζουν μόνο στην ένδειξη βάρους

Ο αριθμός στη ζυγαριά είναι μόνο ένα μέτρο αλλαγής βάρους. Το βάρος εξαρτάται από διάφορα πράγματα όπως η κατακράτηση υγρών και η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει το άτομο. Είναι πιθανό να έχει χάσει λιπαρή μάζα αλλά να υπάρχει συγχρόνως κατακράτηση υγρών. Στην περίπτωση που το άτομο γυμνάζεται μπορεί να έχει χάσει λίπος αλλά να έχει αυξηθεί η μυϊκή μάζα κάτι που δίνει κιλά.

 • Κατανάλωση πάρα πολλών ή πολύ λίγων θερμίδων

Για την απώλεια βάρους απαιτείται μείωση θερμίδων, δηλαδή το άτομο πρέπει να κάψει περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το έλλειμμα θερμίδων που απαιτείται διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πάντως έχει βρεθεί ότι η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική καθώς μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας και να επιβραδύνει σημαντικά το μεταβολισμό.

 • Καθόλου ή υπερβολική άσκηση

Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους θα χαθεί αναπόφευκτα κάποια μυϊκή μάζα μαζί με ποσότητα λίπους. Αν το άτομο δεν ασκείται καθόλου είναι πιθανό να χάσει περισσότερη μυϊκή μάζα και να παρατηρήσει μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Από την άλλη όμως, η υπερβολική άσκηση είναι μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη για τους περισσότερους ανθρώπους.

 • Το άτομο δεν σηκώνει βάρη

Η άσκηση αντοχής είναι εξαιρετικά σημαντική κατά την περίοδο απώλειας βάρους. Τα βάρη είναι από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την αύξηση των μυών και την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, ενώ συγχρόνως ενισχύουν την απώλεια λίπους στην κοιλιά.

 • Επιλογή τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Τα προϊόντα αυτά αντί να κάνουν το άτομο να μην πεινάει είναι πιθανό να το κάνουν να πεινάει πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να φάει μεγαλύτερη ποσότητα.

 • Υπερεκτίμηση των θερμίδων που καίγονται κατά την άσκηση

Αν και η άσκηση αυξάνει κάπως το μεταβολικό ρυθμό, μπορεί να μη συμβαίνει αυτό τόσο όσο πιστεύει το άτομο. Πάντως η άσκηση είναι  ακόμα ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και  μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

 • Μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης

Έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη βοηθά στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους. Είναι δυνατό να μειώσει την όρεξη, να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας, να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων, να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό και να προστατεύσει τη μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

 • Ελλιπής κατανάλωση φυτικών ινών

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Η κατανάλωση αρκετών ινών μπορεί να μειώσει την όρεξη για φαγητό και προκαλεί την απορρόφηση λιγότερων θερμίδων από άλλα τρόφιμα.

 • Κατανάλωση πολύ λίπους σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Οι δίαιτες που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι τείνουν να μειώσουν την όρεξη κάτι που οδηγεί συχνά σε αυτόματη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Από την άλλη η κατανάλωση πάρα πολύ λίπους μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την  απώλεια βάρους.

 1. Το άτομο τρώει πολύ συχνά, ακόμα και αν δεν πεινάει

Για πολλά χρόνια, κυριαρχούσε η άποψη να τρώει το άτομο κάθε λίγες ώρες προκειμένου να αποτραπεί η πείνα και να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός, κάτι που μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων ανά ημέρα. Επίσης μπορούσε να κάνει το άτομο να μην αισθάνεται ποτέ χορτάτο. Αλλά το να μείνει πεινασμένο για πολλές ώρες δεν είναι καλή ιδέα, αλλά μπορεί να τρώει ένα μικρό σνακ.

 1. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Πρέπει να προσαρμοστούν οι προσδοκίες του ατόμου σε ένα ρεαλιστικό στόχο όπως μείωση βάρους κατά 10% σε ένα χρόνο. Αυτό είναι ένας μετρήσιμος στόχος και αποκλείεται να οδηγήσει σε απογοήτευση και πιθανή πλήρης εγκατάλειψη της προσπάθειας απώλειας βάρους.

 1. Το άτομο δεν παρακολουθεί αυτό που τρώει με οποιονδήποτε τρόπο

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση όσων τρώει το άτομο, μπορεί να το βοηθήσει να αποκτήσει ακριβή εικόνα της κατανάλωσης θερμίδων και θρεπτικών ουσιών.

 1. Κατανάλωση ζάχαρης

Πολλοί κόβουν τα αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά από τη διατροφή τους, κάτι που είναι καλό, αλλά η κατανάλωση χυμού φρούτων δεν είναι έξυπνη. Αρκετοί χυμοί φρούτων 100% έχουν ζάχαρη και αυτό είναι δυνατό να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και βάρους καθώς είναι πιθανό το άτομο να πάρει συνολικά περισσότερες θερμίδες.

 1. Ετικέτες

Κάποιος που προσπαθεί να χάσει βάρος πρέπει να διαβάζει τις πληροφορίες της ετικέτας και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας όπου θα  δει τον κατάλογο των συστατικών και τα διατροφικά στοιχεία του προϊόντος.

 1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που βρίσκεται σε περίοδο απώλειας βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορεί να αποτελούν μείζονα παράγοντα για την παχυσαρκία.

Κατηγορίες: KATAΝΑΛΩΤΗΣ