«Ζήσε Μάη μου να δεις τριφύλλι». Αυτή είναι η κατάλληλη λαϊκή ρήση, που δυστυχώς η πολιτική που ακολουθούν οι «εξουσιαστές» μας Υπουργοί, Περιφερειάρχες και Δημοτικές αρχές είναι σε ρυθμούς χελώνας αφενός και αφετέρου καταστρεπτικές για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου -340- του ΠΑΚΟΕ φαίνεται ξεκάθαρα η αδιαφορία των «ιθυνόντων» για τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.

Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα διαμαρτύρεται και φωνάζει για την τακτική αυτή που επηρεάζει την ανάπτυξη, την ……………. συνοχή και την λειτουργία των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τη χώρα μας, μόλις το 38% των μικρών και μεσαίων πόλεων έχει αποχετευτικό δίκτυο και η ολοκλήρωση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων είναι πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα από τους 385 οικισμούς γ΄ προτεραιότητας (με πληθυσμό 2000 έως 15000 κατοίκους) μόνο οι 148 θεωρούνται να έχουν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ενώ η Ελλάδα έπρεπε να είχε καλύψει τις μικρές πόλεις με μονάδες διαχείρισης λυμάτων έως το 2005. Σχετικά με τις μεγαλύτερες πόλεις, θα έπρεπε να είχαν δίκτυο έως το 1998-2000.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δύο φορές για τη μη επεξεργασία αστικών λυμάτων από το Δικαστήριο της Ε.Ε. με πρόστιμα που θα συνεχίζουν να υφίστανται έως ότου κατασκευαστούν και λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες υποδομές. Μία φορά ήταν για τους οικισμούς Νέας Μάκρης, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Ραφήνας και Αρτέμιδας και η δεύτερη φορά για το Θριάσιο Πεδίο. Για τους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής η χώρα μας έως τον Απρίλιο του 2018 έχει καταβάλει πρόστιμο 27.850.492 ευρώ και για το Θριάσιο, έως τον περασμένο Αύγουστο, 6.369.964 ευρώ.

Στο τρέχον ΕΣΠΑ εκτελούνται ή προβλέπεται να εκτελεστούν έργα σε 169 οικισμούς. Από τους υπόλοιπους 68 οικισμούς (από τους 385) οι 47 δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Από τους 47, οι 14 έχουν έτοιμη μελέτη και στους υπόλοιπους χρειάζεται εκπόνηση μελέτης και  έκδοση αδειών.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ