Στην αρχή…οι ναρκομανείς, στη συνέχεια η εμπορευματοποίηση και η παράνομη κατοχή, είναι τα στοιχεία που το μεγαλύτερο πάρκο στην Αθήνα, δικαιολογημένα θεωρείται ως η πιο μεγάλη «αμαρτία» των τελευταίων δέκα χρόνων.

 Εντούτοις το ΠΑΚΟΕ εδώ και οκτώ χρόνια είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση για ήπια διαχείριση από φορείς της περιοχής του μεγάλου αυτού πάρκου αλλά δυστυχώς μπροστά στα… συμφέροντα της ολιγαρχίας, η πρόταση πετάχτηκε στα σκουπίδια μαζί με τις σύριγγες των χρηστών.

Η κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» καταγγέλλει την Περιφέρεια Αττικής για ανοχή στα σχέδια του επιχειρηματία που νοίκιασε το καφέ «Άλσος» για τη δημιουργία συναυλιακού χώρου για 2500 άτομα και παράνομη αποκοπή τεσσάρων στρεμμάτων από το Πεδίο του Άρεως. Η Περιφέρεια απαντά πως «οτιδήποτε έχει γίνει στο χώρο είναι απόλυτα νόμιμο».

Αρχικά η κίνηση πολιτών σε συνεννόηση με την Περιφέρεια επικροτούσε την ενοικίαση μέρους του πάρκου για ήπιες χρήσεις , όμως η ενοικίαση του χώρου γύρω από το «Άλσος» συνοδεύτηκε από ξύλινη περίφραξη 2,5 μέτρων και κάλυψη με μπετόν και ξύλινο ντεκ χώρου 2000τ.μ. που προηγουμένως ήταν πράσινο και χώμα. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία σκηνής 20×20 σε βάση μπετόν, η οποία έχει μεταλλικό υπόστεγο βιομηχανικού τύπου. Η τοποθέτηση πάνινης τέντας επιφάνειας περίπου 2000τ.μ. πάνω σε μεταλλικό σκελετό ύψους περίπου 14 μέτρων στο περιβάλλοντα χώρο του «Άλσους» έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας.

Η κίνηση εγκαλεί την Περιφέρεια για την παραχώρηση επιπλέον χώρου 500τ.μ. που δεν προβλεπόταν στο αρχικό μίσθωμα , όπως επίσης ότι 30μ. μακριά από την υπάρχουσα είσοδο στο πάρκο δημιουργήθηκε ιδιωτική είσοδος που ελέγχεται από τον ενοικιαστή και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για το προσωπικό και τους επισκέπτες της επιχείρησης. Σε απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας διευκρινίζεται ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες απαίτησε ο ενοικιαστής ισχύουν με την «προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν όλες οι κατά νόμο απαιτούμενες άδειες (περιλαμβανομένων αυτών από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο) με μέριμνα και δαπάνες του μισθωτή». Επίσης η Περιφέρεια δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση μη έκδοσης των αδειών για αυτές τις παρεμβάσεις.

 Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης οικονομικών αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο από τον ενοικιαστή επιτρέπονται βάσει των προβλεπόμενων χρήσεων γης. Επιπλέον η μεταφορά της περίφραξης και η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου με υπόστρωμα από μπετόν έχει εγκριθεί και από την Πολεοδομία και από το Δασαρχείο.