Το ΠΑΚΟΕ πρωτοπόρο στους αγώνες αφενός για τα «αυθαίρετα» που κατασκευάστηκαν με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και αφετέρου για τις πυρκαγιές  που κάθε χρόνο εδώ και είκοσι και πάνω χρόνια γίνονται φονικός εφιάλτης για τους πολίτες.  Αυτό το «αλισβερίσι» πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Στο τέλος δεν θα έχουμε οξυγόνο να αναπνεύσουμε.  Η επί τοις εκατό περιεκτικότητά του στην ατμόσφαιρα έπεσε στο 20% από 21,5% που ήταν το 2000.

Kανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως αυτές στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο, ιδίως φέτος που υπάρχουν λόγοι που υποχρεώνουν σε έγκαιρη παρέμβαση και αυξημένη ετοιμότητα.

Τέτοιος λόγος είναι οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών ειδικά στα νότια και στα ανατολικά όπου έχουν δημιουργήσει πυκνή βλάστηση , η οποία μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμη ύλη ειδικά αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού. Σύμφωνα με προβλέψεις ευρωπαϊκών κέντρων, ο Μάϊος και ο Ιούνιος θα είναι πιο βροχεροί από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα η άγρια βλάστηση σε δάση και αγρούς θα φουντώσει ακόμα πιο πολύ. Η βλάστηση αυτή ξεραίνεται αργότερα μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και παίζει πια το ρόλο πυριτιδαποθήκης.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής διαταράσσονται οι κλιματικές σταθερές με αποτέλεσμα να προβλέπονται περισσότερες μέρες το καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Εκτός από τις δυσκολίες που φέρνουν κλιματικοί παράγοντες, υπάρχουν και λόγοι όπως οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Και τούτο γιατί η Πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται ακόμα σε διαβούλευση για τη νέα δομή Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς όμως αυτή η νέα δομή δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από φέτος με αποτέλεσμα να έχουμε την περυσινή δομή που έχει αποτύχει πλήρως.

Πάντως θετικά αντιμετωπίζεται από στελέχη των αρμόδιων φορέων η πρόσφατη υπογραφή ΚΥΑ που ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας όσο αφορά την πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ