Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα «φωνάζει» για τους κινδύνους από την Η/Μ ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ιδιαίτερα στα παιδιά.

Εν τούτοις  η κατάχρηση την τελευταία πενταετία είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανησυχητική . Γι’αυτό χρειάζεται σωστή χρήση (συνολικά 30-40 λεπτά ημερησίως).

            Με το πέρασμα των χρόνων έχουν συγκεντρωθεί αποδεικτικά στοιχεία ότι ο χρόνος που ξοδεύουμε με τα έξυπνα κινητά, μας στερεί τον ύπνο, την αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις, τη μνήμη και την προσοχή, τη δημιουργικότητα, την απόδοση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.

            Επιπρόσθετα τα τηλέφωνα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης που είναι η βασική ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη είναι η βασική ορμόνη «πάλης ή φυγής» και η απελευθέρωσή της πυροδοτεί μεταβολές όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παλμών και των επιπέδου σακχάρων στο αίμα που μας επιτρέπουν να αντιδρούμε και να επιβιώνουμε από τις άμεσες φυσικές απειλές. Το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη ως αντίδραση στο συναισθηματικό στρες όταν οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτα.

            Αν η αύξηση της κορτιζόλης ήταν περιστασιακή, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει όμως, ότι ο μέσος Αμερικανός περνά τέσσερις ώρες τη μέρα κοιτάζοντας το κινητό του. Εξάλλου η Google  αναφέρει ότι «οι κινητές συσκευές που είναι εξοπλισμένες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ειδησεογραφικές εφαρμογές, δημιουργούν μία αίσθηση υποχρέωσης, δημιουργώντας διαρκές προσωπικό στρες».

            Η διαρκής ενασχόληση με το κινητό προκαλεί χρόνια αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης που συνδέονται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, την καρδιακή προσβολή, την υπογονιμότητα, την άνοια και το εγκεφαλικό. Αυτή η αύξηση επηρεάζει αρνητικά τον προμετωπιαίο λωβό του εγκεφάλου που είναι σημαντικός για τη λήψη αποφάσεων και τη λογική σκέψη, ενώ μειώνει τον αυτοέλεγχο.

            Πάντως  μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης , να βελτιώσουμε την ορθοκρισία μας και να περιορίσουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την  υγεία μας, σπάζοντας το φαύλο κύκλο του άγχους που προκαλούν τα κινητά. Οι ειδικοί προτείνουν να σβήσουμε τις στρεσογόνες εφαρμογές και τις ειδοποιήσεις εκτός από αυτές που θέλουμε πράγματι να λαμβάνουμε. Τέλος, μία 24ωρη αργία από το κινητό είναι εξαιρετικά κατευναστική.

Κατηγορίες: KATAΝΑΛΩΤΗΣ