Το ΠΑΚΟΕ είναι σε θέση να δώσει στην Ακαδημία Αθηνών όσα στοιχεία διαθέτει από έρευνες που έχει πραγματοποιήσει για τα παρακάτω προϊόντα και θα επικοινωνήσει με την Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για στοιχεία από έρευνες των τελευταίων είκοσι (20) χρόνων στα πιστοποιημένα εργαστήριά του.

Στη δημιουργία της ελληνικής κοινωνικής επιχείρησης Ingredio οδηγήθηκε η κυρία Ζωή Κούρνια, χημικός, ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όταν διεπίστωσε πόσο δύσκολο είναι για τον καταναλωτή να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος και τα πολύπλοκα χημικά συστατικά, που πολλά από αυτά είναι ύποπτα για διάφορες ασθένειες. Το Ingredio είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε τρόφιμα και καλλυντικά. Φωτογραφίζοντας την ετικέτα των συστατικών ενός προϊόντος, οι χρήστες ενημερώνονται άμεσα για τη συσχέτισή τους με τοξικότητα, αλλεργίες, καρκίνο ή ερεθισμούς. Χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί τα συστατικά να είναι στα αγγλικά ή γαλλικά-σύντομα θα ενσωματωθούν και τα ελληνικά-, και στα δύο χρόνια ύπαρξης της εφαρμογής έχουν γίνει 45.000 downloads σε 96 χώρες.

Το όραμα όπως λέει η κα Ζωή Κούρνια είναι να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην πρόληψη νοσημάτων όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικές ουσίες. Επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη του αλγορίθμου για να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα χημικά συστατικά στη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Η επιχείρηση επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture που θα γίνει με online ψηφοφορία και έχει χρηματικό έπαθλο. Διοργανώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια και στο διάστημα αυτό οι 100 φιναλίστ έχουν ήδη κάνει καλύτερες τις ζωές περισσότερων από 1.000.000 ανθρώπων σε πάνω από 40 χώρες, παρέχοντας 24 εκατ. Λίτρα πόσιμου νερού, ασφαλή ενέργεια σε 23.000 νοικοκυριά, 75.000 ημέρες εκπαίδευσης σε γυναίκες και κορίτσια, αλλά και ανακυκλώνοντας 1.300 τόνους απορριμμάτων και σώζοντας 8 εκατ. δέντρα.

Κατηγορίες: KATAΝΑΛΩΤΗΣ