Προσοχή στις απομιμήσεις. Άραγε ποιος φορέας πιστοποιεί τα παρακάτω;

Φέτος την άνοιξη έχουμε πέντε λόγους να φροντίσουμε το σπίτι μας με οικολογικά καθαριστικά -που δεν περιέχουν συστατικά που μολύνουν τα ποτάμια και τις θάλασσες μέσω των συστημάτων αποχέτευσης- και πιο συγκεκριμένα προϊόντα με την Ευρωπαϊκή Οικολογική Σήμανση (Ecolabel).

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων: τα απορρυπαντικά με Ecolabel είναι συμπυκνωμένα και μια μικρή ποσότητα αρκεί για το καθάρισμα. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, μειώνουμε το αποτύπωμά μας σε άνθρακα.

Προστασία της υγείας μας. Τα καθαριστικά με Ecolabel περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες. Ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή ουσίες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή, η τρικλοζόνη (ύποπτη για ορμονικές διαταραχές), το νάνο-ασήμι (ύποπτο για νευρολογικές διαταραχές) και ουσίες που απελευθερώνουν φορμαλδεϋδη (ύποπτη για καρκινογένεση, αλλεργίες και άσθμα) απαγορεύονται αυστηρά σε αυτά. Η χρήση των αλλεργιογόνων ουσιών, αρωματικών και συντηρητικών είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα άλλα απορρυπαντικά.

Προστασία περιβάλλοντος. Τα απορρυπαντικά λαμβάνουν την σήμανση Ecolabel μόνο εάν είναι βιοδιασπώμενα, δεν είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα. Της σήμανσης εξαιρούνται τα απολυμαντικά καθαριστικά που κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά.

Μη χρήση πλαστικού. Ετησίως οι Ευρωπαίοι δημιουργούν 25,8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, εκ των οποίων μόνο το 30% ανακυκλώνεται. Οι συσκευασίες καθαριστικών με Ecolabel χρησιμοποιούν πρώτες ύλες προερχόμενες από ανακύκλωση αλλά είναι και ανακυκλώσιμες. Επίσης δεν περιλαμβάνουν μικροσκοπικά τοξικά πλαστικά σωματίδια που τώρα εξετάζει τη μείωση της χρήσης τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς καταλήγουν σε ψάρια, οστρακόδερμα ή πλαγκτόν.

Όχι στο «πράσινο ξέπλυμα». Οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα συμβατικά καθαριστικά, ενώ οι έλεγχοι που περνούν είναι πολύ αυστηροί.

Η σήμανση Ecolabel, με το Ευρωπαϊκό λουλούδι, εκτός των απορρυπαντικών αφορά και άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Τα κριτήρια για την απονομή της σήμανσης αναθεωρούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ