ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΩ ΤΑ … ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΩ


Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στη Ν. Δ. εφόσον γίνει κυβέρνηση, αυτές οι δεσμεύσεις να γίνουν νόμοι και στη συνέχεια να συζητούν για καύση, επειδή συνήθως εφαρμόζεται το αντίθετο. Τολμήστε κύριοι της Ν.Δ.

Την Παρασκευή 12/4/2019 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ν.Δ. συνάντηση εργασίας μεταξύ μελών της Επιτροπής Αγώνα με τον τομεάρχη περιβάλλοντος του κόμματος κ. Σκρέκα και τον επιστημονικό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη , Καθηγητή ΕΜΠ κ. Αραβώση και τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Μπουκώρο.

Μετά από τρεις ώρες συζήτηση κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στα δεδομένα ερευνών και μετρήσεων αναφορικά με τη ρύπανση στο Βόλο, στις θέσεις των φορέων της πόλης , στο ιστορικό της εμφάνισης διοξινών το 2007, στην ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας για τα όρια των επικίνδυνων ρύπων , αλλά κυρίως στη μελέτη θνησιμότητας που κατατάσσει το Βόλο στην πρώτη θέση πανελλαδικά σε πολλές αιτίες θανάτων. το συμπέρασμα ήταν ότι η Ν.Δ. παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την καύση απορριμμάτων. Μάλιστα την καύση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας την ενστερνίζεται το κόμμα ως μια παγκόσμια πρακτική , απορρίπτοντας τα αιτήματα των πολιτών του Βόλου για παύση της καύσης από την ΑΓΕΤ-LafargeHolcim.

Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. πρότειναν ενέργειες που θα υλοποιήσουν αν βγουν κυβέρνηση και συγκεκριμένα καθημερινές μετρήσεις για εκπομπές  διοξινών , φουρανίων και βαρέων μετάλλων με ανάληψη του κόστους από την Πολιτεία και παρουσία πολιτών. Δεσμεύτηκαν ότι αν λάβει χώρα υπέρβαση των ορίων θα ανακαλέσουν την άδεια καύσης τέτοιων αποβλήτων.

Αναλυτικότερα δεσμεύτηκαν 1. να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ώστε ανεξάρτητες αρχές μαζί με την παρουσία πολιτών θα πραγματοποιούν καθημερινές μετρήσεις των διοξινών 2. να ζητήσουν να υλοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη στους εργαζομένους στην τσιμεντοβιομηχανία 3.να ζητήσουν να γίνεται on-line καταγραφή των αέριων ρύπων σε πραγματικό χρόνο και 4. να χρηματοδοτήσουν μετρήσεις στο έδαφος για βαρέα μέταλλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής για διοξίνες.

Πάντως, δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα της άμεσης απαγόρευσης της καύσης.