Το 1979, όταν ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία το ΠΑΚΟΕ, για το θέμα των κουνουπιών είχε κάνει σειρά προτάσεων για λίμνες, ρέματα, ποτάμια και έλη ούτως ώστε να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στον εφιάλτη της ελονοσίας της δεκαετίας 1950-1960.

Όμως δυστυχώς ο Π.Ο.Υ. μετά από επισταμένες μελέτες ανησυχεί. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας.

Λόγω της υπερθέρμανσης, μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται ένα περίπου δισεκατομμύριο άνθρωποι να εκτεθούν σε κουνούπια που φέρουν ασθένειες. Οι ειδικοί λένε ότι θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλό κίνδυνο να έχουν κλίμα κατάλληλο για τα κουνούπια. Σύμφωνα με αυτούς, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη απειλή για την παγκόσμια υγεία. «Τα κουνούπια είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αλλά μετά την επιδημία Ζίκα το 2015 στη Βραζιλία, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα ακολουθήσει».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κουνούπια είναι από τα πλέον θανατηφόρα ζώα στον κόσμο, μεταφέροντας ασθένειες που προκαλούν εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

«Αυτές οι ασθένειες που θεωρούμε αυστηρά τροπικές εμφανίζονται ήδη σε περιοχές με κατάλληλα κλίματα , επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ ικανοί να μετακινούν τους ιούς τους σε όλο τον κόσμο».

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ