ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΤΟ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ… ΑΠΑΤΗΣ


Το ΠΑΚΟΕχρόνια τώρα διαμαρτύρεται και ταυτόχρονα προτείνει λύσεις για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με το δεδομένο ότι δεν έχει καμιά σχέση με το βρώμικο κύκλωμα των χρυσοφόρων σκουπιδαρχών.

Επειδή η «Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης» δυστυχώς είναι ο βασικός διαχειριστής των υλικών συσκευασίας αξιοποιώντας σχεδόν το μονοπωλιακό καθεστώς που επικρατεί, λειτουργεί ακόμη χωρίς άδεια.

Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει:

  1. Παρά το γεγονός ότι ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα για την «δήθεν» ανακύκλωση, τριπλάσια του 2010, εν τούτοις το 2010 η ανακύκλωση ήταν σε ποσοστό 11% ενώ σήμερα είναι σε ποσοστό μόλις 7,9%.
  2. Η Ε.Α.Α.Α. εισπράττει από τους πελάτες της κάθε χρόνο 2,5 περίπου δις ευρώ -αυτοί είναι περίπου 3.000 επιχειρήσεις- εν τούτοις δεν καταναλώνει αυτά τα χρήματα σε προγράμματα χρήσιμα για τους πολίτες.
  3. Ο Ε.Ο.ΑΝ. (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) παρά το γεγονός ότι δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας στην ΕΑΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) εν τούτοις την αφήνει να… λειτουργεί, υποθηκεύοντας στους πολίτες τα δυσβάστακτα Δημοτικά Τέλη και πολλά άλλα.

Για αυτό το ΠΑΚΟΕ έχει προτείνει ένα Εθνικό διάλογο και οριστικοποίηση διακομματικού προγράμματος στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Κύριοι της εξουσίας μην κρύβεστε πίσω από το μανδύα της αδιαφάνειας.

Όλα τα παρακάτω είναι λόγια… λόγια… λόγια.

Ο κύριος Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής ΥΠΕΝ, σε πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων» στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που υπεγράφη για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίευσης. Σύμφωνα με αυτή, ο κάθε ΦοΔΣΑ θα τιμολογεί πλέον διαφορετικά την κάθε υπηρεσία που παρέχει –κομποστοποίηση, μεταφόρτωση, επεξεργασία οργανικών και σύμμικτων απορριμμάτων- με την ταφή των απορριμμάτων να είναι πλέον η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων.

Η αξιολόγηση των δήμων θα βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας θα είναι η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας, ο δεύτερος άξονας θα είναι το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων και ο τρίτος άξονας ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο