ΤΟ ΠΑΚΟΕ σαράντα χρόνια που ασχολείται και εργαστηριακά με το τεράστιο πρόβλημα της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα βρώσιμα προϊόντα, έχει καταλήξει ότι πρέπει να προτιμάμε τα προϊόντα που είναι καλλιεργημένα και υπαίθρια χωρίς την παρουσία επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Η λίστα που αναφέρεται παρακάτω ισχύει για τις εντατικές καλλιέργειες.

Προσοχή λοιπόν γιατί ναι μεν τα προϊόντα είναι ωφέλιμα για την υγεία μας,αλλά μην ξεχνάμε ότι τα φυτοφάρμακα και σε μικρές δόσεις είναι καρκινογόνα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πολλές φορές επιλέγουμε να εντάξουμε στη διατροφή μας για μία πιο υγιή καθημερινότητα, δε φαίνεται να είναι και τόσο αθώα τελικά, σύμφωνα με έρευνες του Environmental Working Group, γεγονός που οφείλεται στα υπολείμματα φυτοφαρμακων. Μεγάλη είναι η συγκέντρωση παρασιτοκτόνων σε φράουλες, σπανάκι, λαχανίδα ( kale), νεκταρίνια, μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, αχλαδια, τομάτες, σέλερι, πατάτες, μικρότερη σε αβοκάντο, καλαμπόκι, ανανά, λάχανο, κρεμμύδια, αρακά, παπάγια, σπαράγγια, μάνγκο, μελιτζάνες, πεπόνια (ποικιλία honeydew), ακτινίδια, κουνουπίδι, μπρόκολο. Εφόσον προκύπτει πως τα φυτοφάρμακα είναι στην καθημερινότητά μας πολύ πιο συχνά απ’ ότι υποψιαζόμαστε, οι τρόποι για να τα αποφύγουμε είναι οι εξής: πλένουμε καλά πριν καταναλώσουμε, δεν ξεφλουδίζουμε, τρώμε λαχανικά και φρούτα εποχής.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ