Δυο νέα αιολικά πάρκα πρόκειται να κατασκευαστούν στο Αιγαίο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην «πράσινη» παραγωγή ενέργειας και την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει προσυπογράψει η χώρα μας. Πρόκειται για δυο εμβληματικά έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των διασυνδέσεων, το «Aegean Project» (της Eunice Energy Group) στο νότιο Αιγαίο και το «Αιγαία Ζεύξη» (της εταιρείας Ρόκας) στο βόρειο Αιγαίο. Αφορούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ισχύος 1.280 μεγαβάτ, σε νησιά και βραχονησίδες. Σημειώνεται ότι η ισχύς του συνόλου των αιολικών πάρκων που λειτουργούν σήμερα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά είναι 2.860 μεγαβάτ.

Το «Αegean Project» βρίσκεται στην τελικη φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (αναμένεται η τελευταία άδεια σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων) και έχει ορίζοντα έναρξης εργασιών κατασκευής το 2020. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών σε νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού- Αστυπάλαιας- Καλύμνου και Κώ, συνολικής ισχύος 582 μεγαβάτ. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέονται με την Αττική δίνοντας την δυνατότητα σύνδεσης και με το ηλεκτρικό σύστημα Λέρου- Καλύμνου- Κώ- Νισύρου- Τήλου.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Eunice Energy Group, το έργο, όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του, θα απασχολήσει τουλάχιστον 390 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, φύλακες, εργάτες, ναυτικοί) και τουλάχιστον 1.000 άτομα, κατά τη φάση κατασκευής. Τα ανταποδοτικά τέλη, που θα αποδίδονται στους κατοίκους και τους δήμους Λέρου και Αστυπάλαιας κατά την περίοδο της λειτουργίας θα είναι περίπου 10.000.000 ευρώ ανά έτος.

Σημειώνεται ότι ο διασυνδετήριος αγωγός SouthAegean Interconnector, που θα διασυνδέει τα νησιά και θα μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ενταχθεί στο δεκαετές (2019-2028) Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Δικτύων και είναι έργο υποψήφιο προς ένταξη στη λίστα των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανανεωθεί φέτος.

Το έργο «Αιγαίο Ζεύξη» της Ρόκας έχει λάβει άδεια παραγωγής από το 2010 αλλά έκτοτε, εξαιτίας και της κρίσης, η διαδικασία «πάγωσε». Το έργο που έχει αδειοδοτηθεί περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα καθώς και την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων, ισχύος 706 μεγαβάτ στα τρία νησιά. Κύκλοι της εταιρίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της συνολικής επαναδραστηριοποίησης της στην ελληνική αγορά, το έργο επανεξετάζεται.

Σημειώνεται ότι η Ρόκας Ανανεώσιμες, που ανήκει κατά 100% στην ισπανική Iberdrola, συμμετείχε στις δημοπρασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του 2018 για νέες μονάδες ΑΠΕ, όπου επελέγησαν δύο έργα της, ισχύος 16 μεγαβάτ στη Βοιωτία και τέσσερ μεγαβάτ στη Θράκη. Το χαρτοφυλάκιο των λειτουργούντων μονάδων ΑΠΕ σε Ελλάδα και Κύπρο περιλαμβάνει μονάδες ισχύος 280 μεγαβάτ.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ