Το ΠΑΚΟΕ επανειλημένα έχει καταγγείλει τέτοιες πρακτικές, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία (Κρήτη, Ρόδος κλπ.) όπου συστεγάζονται και …αρχαιότητες. ΕΛΕΟΣ

Ένα από τα τελευταία μέρη της Σαντορίνης που δεν έχουν υποκύψει στην ανεξέλεγκτη τουριστική αξιοποίηση είναι η παραλία της Βλυχάδας. Οι βράχοι που βρίσκονται πάνω από την παραλία αποτελούν τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Πριν από λίγα χρόνια απετράπη η κατασκευή τουριστικής μονάδας, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία μιας άλλης ξενοδοχειακής μονάδας. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι η φυσιογνωμία της περιοχής θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα, καθώς θα ακολουθήσει η οικοδόμηση και άλλων κτιρίων στους βράχους.

Η πολιτεία καθόρισε τη γραμμή προστασίας της Βλυχάδας σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή. Το 2012 ο Δήμαρχος πρότεινε να καθοριστεί η απόσταση σε 500 μέτρα, αλλά τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν στα 200 μέτρα. Η πρόταση επέστρεψε με το ΦΕΚ 144Δ του 2012 που έριξε το όριο πάλι στα 150 μέτρα. Αυτά τα 150 μέτρα στάθηκαν αρκετά ώστε να αποτραπεί η κατασκευή της τουριστικής μονάδας το 2016, αλλά όχι για να προστατέψουν τη Βλυχάδα αυτή τη φορά.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητά από την Πολιτεία να θεσπίσει γεωγραφική ζώνη προστασίας του τοπίου και των φυσικών σχηματισμών σε βάθος 500 μέτρα σε ολόκληρη την περιοχή που εκτείνεται από τη Βλυχάδα έως τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου  και να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ