portogermeno

Το ΠΑΚΟΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μερίδας κατοίκων του Πόρτο Γερμενού, για έρευνα και δειγματοληψία του νερού, σε σπίτια αλλά και στην κεντρική παράλια της περιοχής.

Οι κάτοικοι όπως μας δήλωσαν επιθυμούν να μάθουν τα μικροβιολογικά αποτελέσματα των δειγμάτων αυτών για να διαπιστώσουν την καταλληλότητα ή όχι του νερού που πίνουν. Αλλά όπως μας είπαν είναι σχεδόν σίγουροι ότι το νερό που πίνουν αυτοί και οι οικογένειές του δεν  τηρεί τις προδιαγραφές υγείας.

Λίγα λόγια για την περιοχή

Το Πόρτο Γερμενό που βρίσκεται στην νότια κατάληξη του όρους Κιθαιρώνα στον Κορινθιακό κόλπο, ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα Αιγόσθενα κα υπήρξε ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το οχυρωματικό φρούριο των Αιγοσθένων που χρονολογείται από τον 4-3 π.Χ. Σήμερα το Πόρτο Γερμενό είναι αποτελεί ένα τουριστικό θέρετρο που απέχει μόλις λίγη ώρα από την Αθήνα και προσφέρει τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, με υπέροχες φυσικές παραλίες και μία εκπληκτική θέα με πανέμορφα ηλιοβασιλέματα. Η οικονομία συντηρείται και από τον τουρισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές σε ταβέρνες, καφετέριες, fastfood, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα.

Οι δειγματοληψίες του ΠΑΚΟΕ

Δείγματα νερού λάβαμε από 4 διαφορετικούς οικισμούς από διάφορα μέρη του Πόρτο Γερμενού, μια ψαροταβέρνα στην παραλία της περιοχής αλλά και από δύο πηγές-δεξαμενές που προμηθεύονται οι κάτοικοι το νερό τους και περνάει από εκεί πριν καταλήξει στις βρύσες των σπιτιών τους.

metriseis-porto

Συνομιλήσαμε με 3 μόνιμους κατοίκους του Πόρτο Γερμενού για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν αλλά και για τα μετρά που δεν έχουν παρθεί τόσα χρόνια από τις αρμόδιες αρχές. Ακολουθούν κάτωθι να λεγόμενά τους.

Ελένη Σταμούλη, μόνιμη κάτοικος εδώ και 3,5 χρόνια.

 • Ποια είναι η γνώμη σας για την ποιότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Γερμενού; Πιστεύετε είναι πόσιμο; Αν κρίνουμε με τα δικά μας κριτήρια αυτό που βγαίνει από την βρύση έχει μια έντονη μυρωδιά! Δεν είναι πόσιμο! Και έχουμε πληροφορίες ότι δεν είναι καλό το νερό.
 • Ποια πιστεύετε είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης; Πιστεύω ότι πρέπει να πίνουμε νερό που δεν μας αρρωσταίνει! Βασική προϋπόθεση για την δημόσια υγεία.
 • Γνωρίζετε αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή; Νομίζω ότι δεν υπάρχει αλλά δεν είμαι και σίγουρη.
 • Έχετε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, στον δήμο ή στη Περιφέρεια για τα ζητήματα με το νερό; Εγώ συγκεκριμένα όχι. Και οι άνθρωποι που συγκεντρωθήκαμε για να κάνουμε αυτήν την έρευνα και τις μετρήσεις όχι ούτε αυτοί. Αλλά έχουμε πληροφορίες ότι παλιότερα έχουν γίνει τέτοιες ενέργειες και τα αποτελέσματα «κρυφτήκαν» σε κάποιο συρτάρι.
 • Δηλαδή έχουν γίνει έρευνες για την ποιότητα νερού απλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτό μου λέτε; Ναι. Και από ότι διάβασα σε μια δική σας εφημερίδα έχουν δοθεί 4 εκατομμύρια για την εξυγίανση του νερού τα οποία δεν ξέρω που πήγανε… Μπορεί να έγιναν κάποια έργα, δεν ξέρω αν καλύφτηκε όλο το ποσό αλλά το νερό που τρέχει στις βρύσες σήμερα ποιοτικά είναι κακό!
 • Παράπονα για το νερό εκφράζουν όλοι οι κάτοικοι ή μόνο μια μερίδα κατοίκων του Πόρτο Γερμενού; Εκφράζουν όλοι οι κάτοικοι παράπονα. Όλοι μας δεν το πίνουμε το νερό της βρύσης αλλά πηγαίνουμε στο βουνό και προμηθευόμαστε από μια πηγή νερό ή από τα Βίλια ή εμφιαλωμένο νερό που κάποιοι αγοράζουν. Πάντως το νερό της βρύσης το αποφεύγουμε.
 • Η ποιότητα του νερού έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι;Οι τουρίστες ξέρουν τι πίνουν; Οι τουρίστες εξυπηρετούνται από τις ταβέρνες, τις καφετέριες. Αν δεν ξέρουν τίποτα τους σερβίρουν στο τραπέζι τους, νερό της βρύσης σε κανάτα με νερό. Αν ξέρουν ζητάνε εμφιαλωμένο. Ουσιαστικά όμως δεν γνωρίζουν για την ποιότητα του νερού μας. Μπορεί βέβαια κάποιος να υποψιαστεί ότι δεν είναι καλό ποιοτικά το νερό από την ιδιαίτερη και δυσάρεστη οσμή που εκλύει. Εντάξει, υπάρχουν και κάποια μαγαζιά που λένε στους επισκέπτες ότι το νερό δεν είναι καλό και τους δίνουν εμφιαλωμένα να καταναλώσουν.

 

Άρτεμις Μουτάφη, μόνιμη κάτοικος της περιοχής.

 • Ποια είναι η γνώμη σας για την ποιότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Γερμενού; Πιστεύετε είναι πόσιμο;Δεν είμαι σίγουρη αν είναι καλής ποιότητας για αυτό θα ήθελα να ελεγχθεί και να μάθουμε τα πραγματικά αποτελέσματα και χημικά και μικροβιολογικά
 • Ποια πιστεύετε είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης;Ότι ίσως οι υπεύθυνοι να μην είναι τόσο υπεύθυνοι και πιο πολύ ανεύθυνοι!
 • Γνωρίζετε αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή;Όχι. Αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε πρόστιμο για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα. Αλλά υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα έχουμε και εμείς εδώ βιολογικό καθαρισμό.
 • Έχετε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, στον δήμο ή στη Περιφέρεια για τα ζητήματα με το νερό;Για το ζήτημα του νερού όχι ακόμα. Για το ζήτημα των αυθαιρέτων ναι.

Μήπως γνωρίζετε αν παλαιότερα έχουν γίνει έρευνες και δειγματοληψίες σαν αυτή του ΠΑΚΟΕ και τα αποτελέσματα που έχουν πάει; Από ότι ξέρω τα αποτελέσματα τα είχαν στείλει στην δημαρχία . Αλλά οι κάτοικοι δεν γνώριζαν για αυτό. Αυτή η έρευνα έγινε πριν από 2-3 χρόνια. Τα αποτελέσματα ουσιαστικά δεν μαθεύτηκαν . Εγώ το έμαθα μέσω του ΠΑΚΟΕ αλλά και πάλι δεν μπορούσα να έχω στα χέρια μου τις μετρήσεις και για αυτό κάναμε αυτήν την κίνηση τώρα για να ξέρουμε εμείς οι ίδιοι ως κάτοικοι τι ποιότητας νερού πίνουμε.

 • Η ποιότητα του νερού έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι;Οι τουρίστες ξέρουν τι πίνουν;Δεν νομίζω να γνωρίζουν τι πίνουνε, όπως δεν γνωρίζουν σε τι νερά κολυμπάνε. Αν πέφτουνε δηλαδή λύματα από τις αποχετεύσεις ή όχι. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι κάτω από το σπίτι μου περνάνε σωλήνες αμιάντου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσω και από εκεί προβλήματα.

Μαρία Αναστασίου, μόνιμος κάτοικος της περιοχής εδώ και 35 χρόνια, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Το ακρωτήρι»

 • Ποια είναι η γνώμη σας για την ποιότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Γερμενού; Πιστεύετε είναι πόσιμο;Κάκιστη θα έλεγα. Μυρίζει έντονα και δεν πίνεται ουσιαστικά. Είναι πολύ κακό το δίκτυο και πιστεύω ότι ανακατεύεται με διάφορα άλλα νερά από πηγές  που δεν έχουν ελεγχθεί και έτσι αλλοιώνεται η ποιότητά του.
 • Ποια πιστεύετε είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης;Η έλλειψη δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης , η Περιφέρεια ίσως , αλλά γενικότερα η αδιαφορία που δείχνει το κράτος.
 • Γνωρίζετε αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή;Υπάρχει βιολογικός καθαρισμός που υπολειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στα Βίλια. Στο Πόρτο Γερμενό όχι. Εδώ έχουμε βόθρους.
 • Έχετε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, στον δήμο ή στη Περιφέρεια για τα ζητήματα με το νερό;Όχι. Αλλά θα έπρεπε. Είναι τόσα πολλά τα θέματα που προσφεύγουμε στις τοπικές αρχές αλλά το νερό το έχουμε αμελήσει.
 • Η ποιότητα του νερού έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι;Οι τουρίστες ξέρουν τι πίνουν;Όχι δεν το γνωρίζουν. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που ζητάνε εμφιαλωμένο, πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν το τρεχούμενο νερό, της βρύσης. Αυτό που προσφέρουν δηλαδή τα μαγαζιά σε κανάτες. Αλλά γενικά είναι πολλοί οι λόγοι που κάνουν κακό στον τουρισμό, δηλαδή η βρωμιά και το γεγονός ότι δεν μαζεύουν τα σκουπίδια. Δεν είναι μόνο η κακή ποιότητα νερού.
 • Μήπως γνωρίζετε αν παλαιότερα έχουν γίνει έρευνες και δειγματοληψίες σαν αυτή του ΠΑΚΟΕ και τα αποτελέσματα που έχουν πάει;Η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια λέει ότι ελέγχει το νερό κάθε χρόνο και ότι το νερό είναι άψογο. Αυτό γνωρίζουμε. Αλλά εκ του αποτελέσματος από ότι φαίνεται δεν ισχύει κάτι τέτοιο.