ΘΕΜΑ 1:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ;The-Central-market-of-Athens_Fotor

 

Το ΠΑΚΟΕ όπως κάθε χρόνο πραγματοποίησε έρευνα στις κεντρικές αγορές στου Ρέντη και στην Βαρβάκειο στην Αθήνα με πέντε (5) εθελοντές συνεργάτες του για την ποιότητα διάφορων προϊόντων την μεγάλη Τρίτη και Τετάρτη 26,27/4/2016.

Συγκεκριμένα διαπίστωσε σε εκατόν είκοσι (120) ενδεικτικούς ελέγχους που έκανε ότι:

 • Τα αμνοερίφια σε ποσοστό 50-60% ήταν αμφιβόλου προελεύσεως και …ελληνοποιημένα από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία δίχως τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους.
 • Αυγά ήταν ελλιπή στις σημάνσεις τους κατά 30-40%
 • Αλλαντικά εκτός ψυγείου σε συνθήκες αλλοίωσης κατά 25%
 • Φέτα σε ποσοστό 20% αλλοιωμένη και με ελλιπές σημάνσεις

Επειδή οι διαπιστώσεις αυτές του ΠΑΚΟΕ έχουν την ιδιότητα πίεσης για την εντατικοποίηση από τις κρατικές υπηρεσίες (Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) των απαραίτητων ελέγχων, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τους καταναλωτές στην καλύτερη δυνατή επιλογή τους.

 

βαρβακειος-97

kreas-sto-mparmpekioy-1728x800_c

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ 2:

ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ … Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

 46ade81b14257e630c7dd1626d8ba638_XL

Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και οι κατασκευαστές βεγγαλικών «τρίβουν» τα χέρια τους από ευχαρίστηση καθώς γνωρίζουν ότι και φέτος θα πουληθούν χιλιάδες κομμάτια από κάθε λογής βεγγαλικά, φωτοβολίδες και κροτίδες. Και αν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ρίψη βεγγαλικών θεωρείται παραδοσιακό έθιμο, όπως στο Βροντάδο της Χίου που κάθε χρόνο βάζουν φωτιά στο χωριό με τις εκτοξεύσεις βεγγαλικών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τουριστών από όλη την Ελλάδα για το Πάσχα, σε άλλες περιοχές της χώρας ο «πόλεμος» διώχνει τον κόσμο από πλατείες και εκκλησίες και σπιλώνει την εικόνα και την έννοια της Ανάστασης.

Την νύχτα της Ανάστασης του Θεανθρώπου γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Μάλιστα σε παλιότερη έρευνα που είχε διεξάγει το ΠΑΚΟΕ προκύπτει ότι πολλοί φοβούνται να πηγαίνουν πλέον στην εκκλησία λόγω της πιθανότητας να τους προκληθεί κάποιο ατύχημα από βεγγαλικά. Κατά μέσον όρο, το 48% των ατόμων όλων των ηλικιών δεν πηγαίνει στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης εξαιτίας των κροτίδων.  Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε παιδιά και εφήβους. Οι τραυματισμοί κυμαίνονται από εγκαύματα ελαφριάς μορφής ως και ακρωτηριασμούς ή απώλεια οφθαλμών! Κάθε χρόνο σημειώνονται κατά μέσο όρο 154 τραυματισμοί παιδιών από αλόγιστη χρήση βεγγαλικών.

Τί είναι όμως τα βεγγαλικά;

Σύμφωνα με τον νόμο 456/1976 περί πυροτεχνημάτων τα βεγγαλικά ορίζονται ως μείγματα εύφλεκτων υλών καιόμενων μετά λαμπράς φλογός, η οποία, διά προσθήκης καταλλήλων μεταλλικών αλάτων, χρωματίζεται ποικιλοτρόπως, χωρίς να δημιουργείται εκ της καύσεως κίνδυνος σωματικών βλαβών ή πυρκαγιάς.

Κροτίδες νοούνται πυροτεχνουργικά κατασκευάσματα διαφόρων τύπων (τρακατρούκες, βαρελότα κλπ.), τα οποία διά τριβής, εναύσματος, κρούσεως ή εκτοξεύσεώς των τη βοήθεια ειδικής συσκευής ή μη, εκρήγνυνται, είτε επί του εδάφους είτε εις τον αέρα και παράγουν ισχυρό κρότο.

Φωτοβολίδες νοούνται μείγματα εύφλεκτων υλών εκτοξευόμενα εν αναφλέξει διά καταλλήλου συσκευής, χρησιμοποιούμενα για τον  φωτισμό περιοχής ή σηματοδοσία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ναυτιλία.

Πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα νοούνται μείγματα εύφλεκτων υλών διαφόρων τύπων τα οποία χρησιμοποιούνται για διασκέδαση και καίγονται μέσω της τριβής, κρούσεως ή τη βοήθεια ειδικής συσκευής, χωρίς να προκαλείται εκ της καύσεώς των ενοχλητικός θόρυβος ή κίνδυνος σωματικών βλαβών ή πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας το 2014 κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα κατασχέθηκαν από καταστήματα περίπου 100.000 κροτίδες και 450.000 παιδικά αθύρματα βεγγαλικά. Μέτα από κατ’ οίκον έρευνα σε διάφορες περιοχές τις χώρας κατασχέθηκαν περίπου 4.000 κροτίδες, 2.000 αθύρματα βεγγαλικά και 2κιλά πυρίτιδας. Ενώ μετά από έρευνα σε μεταφορικά μέσα διαπιστώθηκαν και κατασχέθηκαν περί τις 8.200 κροτίδες και 5.000 αθύρματα.

 

Η γνώμη της Εκκλησίας για τα βεγγαλικά

Τα πιο άμεσα θύματα της αλόγιστης χρήσης βεγγαλικών και κροτίδων είναι οι ίδιοι οι ιερείς, που κάθε χρόνο μετά βίας ολοκληρώνουν το εκκλησιαστικό τους έργο. Σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα στην επαρχία, η φωνή του ιερέα «χάνεται» μέσα στην οχλαγωγία που δημιουργείται από την μαζική ρίψη και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών. Πήγαμε λοιπόν και ρωτήσαμε ιερείς για την αλόγιστη χρήση των βεγγαλικών κατά την διάρκεια όχι μόνο της λειτουργίας της Αναστάσεως αλλά καθ όλης της διάρκειας των εορτών του Πάσχα. Επισκεφτήκαμε τον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Ακαδημίας αλλά και την Μητρόπολη Αθηνών.

Ο ιερέας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής μας είπε:

 • Σας ενοχλεί το έθιμο των βεγγαλικών το Πάσχα και πώς το αντιμετωπίζετε; Όχι δεν με ενοχλεί. Υπάρχει έντονη ανησυχία βέβαια για την σωματική ακεραιότητα των πιστών.
 • Υπάρχει αστυνόμευση κατά τις μέρες του Πάσχα; Πιστεύετε ότι είναι αρκετή ή όχι; Ναι, αυξημένη. Και πιστεύω ότι είναι αρκετή. Σίγουρα λαμβάνεται υπόψιν από τους προσκυνητές ότι υπάρχει αστυνόμευση. Και έτσι γίνεται πιο λελογισμένη χρήση βεγγαλικών.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις πιστεύετε ότι οι αστυνομικές αρχές επεμβαίνουν, για την διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της λειτουργίας; Επεμβαίνουν ναι. Καμιά φορά όταν υπάρχει αλόγιστη χρήση ή όταν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των προσκυνητών επεμβαίνουν.
 • Πιστεύετε ότι οι προσκυνητές διστάζουν να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης λόγω του φόβου των βεγγαλικών; Ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά θα πρέπει να προσέχουν αυτοί που ρίχνουν τα τόσα βεγγαλικά να μην τα τρομάζουνε. Υπάρχει όντως μια δυσαρέσκεια και μια διστακτικότητα.

 Ο παπά Δημήτριος από την Μητρόπολη Αθηνών μας είπε:

 

 • Σας ενοχλεί το έθιμο των βεγγαλικών το Πάσχα και πώς το αντιμετωπίζετε; Ναι με ενοχλεί αλλά είναι κυρίως θέμα προστασίας της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των προσκυνητών, που μετέχουν της Θείας λατρείας της Ανάστασης. Η Εκκλησία από την μεριά της δεν μπορεί να λάβει σημαντικά μέτρα, είναι θέμα δημοσίας τάξεως και των συμμετεχόντων. Και φυσικά ο όποιος διάκονος της εκκλησίας οφείλει να πάρει μέτρα για την προστασία και της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των ανθρώπων.
 • Υπάρχει αστυνόμευση κατά τις μέρες του Πάσχα; Πιστεύετε ότι είναι αρκετή ή όχι; Παλαιότερα υπήρχε αλλά τώρα έχει μειωθεί η αστυνόμευση. Βέβαια, δεν είναι μόνο πρόβλημα της επαρκούς αστυνομεύσεως αλλά και θέμα διαπαιδαγώγησης, πολιτισμού και άλλων πολλών παραγόντων, που πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα των βεγγαλικών. Αυτός που τα κατασκευάζει και αυτός που θα χρησιμοποιεί δεν γνωρίζουν πόση μεγάλη ζημιά προκαλούν και στην εκκλησία αλλά και στους προσκυνητές.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις πιστεύετε ότι οι αστυνομικές αρχές επεμβαίνουν, για την διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της λειτουργίας; Όχι όσο παλαιότερα.
 • Πιστεύετε ότι οι προσκυνητές διστάζουν να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης λόγω του φόβου των βεγγαλικών; Ο κόσμος δεν γνωρίζει αν ο διπλανός του κρατάει κροτίδες ή οποιοδήποτε είδους βεγγαλικού και πρόκειται να το χρησιμοποιήσει. Οι προσκυνητές μετέχουν της Θείας λατρείας και Ακολουθίας προκειμένου να πανηγυρίσει. Ένα τόσο σημαντικό γεγονός όμως πανηγυρίζεται και με άλλους τρόπους (τυμπανοκρουσία). Πρέπει να προβλέπει κανείς και όχι να καταστέλλει. Έτσι θα επιστρέψει ο κόσμος πίσω στις εκκλησίες. Και φυσικά διαπαιδαγωγήσεως. Ο κάθε θρησκευτικός εορτασμός μπορεί να εκδηλωθεί με άλλους τρόπους που δεν θα ενοχλούν την ησυχία των άλλων παρευρισκόμενων.

 

Η  νομοθεσία για τα βεγγαλικά

Ρωτήσαμε και την γνώμη των αστυνομικών αρχών για την περίπτωση των βεγγαλικών κατά την περίοδο του Πάσχα. Ως άμεσοι εμπλεκόμενοι και προστάτες των πολιτών μας παράπεμψαν στην αντίστοιχη νομοθεσία περί χρήσης βεγγαλικών και κροτίδων. Όλες οι αρχές οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα την νομοθεσία για να διασφαλιστεί και το έργο της εκκλησίας αλλά και η ασφάλεια των προσκυνητών. Ο νόμος είναι  ο 456/1976 περί πυροτεχνημάτων και κάτωθι ακολουθούν τα σημαντικότερα άρθρα του:

 • Αρ. 3 Κατασκευή πυροτεχνημάτων

 

 1. Η εντός του Κράτους κατασκευή φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνικών παιδικών αθυρμάτων επιτρέπεται μόνον κατόπιν αδείας της κατά 1 τόπον αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής. Η άδεια αύτη, προσδιορίζουσα λεπτομερώς το είδος των κατασκευαζόμενων προϊόντων και την ποσότητα αυτών καθώς και τον χώρο εντός του οποίου πραγματοποιείται η κατασκευή, εκδίδεται κατόπιν προσαγόμενης υπό του ενδιαφερομένου βεβαιώσεως του Γενικού Χημείου του Κράτους πιστοποιούντος την σύνθεση των υπό κατασκευήν ειδών, ως άνω, και ότι εκ της χρήσεως τούτων δεν δημιουργείται κίνδυνος για το κοινό ούτε ενοχλητικός θόρυβος. Η διάρκεια ισχύος της αδείας ορίζεται ετησία. Η εν λόγω άδεια εκδίδεται μετά την χορήγηση της κατά νόμο απαιτουμένης αδείας εγκαταστάσεως και λειτουργίας, εκδιδομένης υπό της κατά περίπτωσιν αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενεργείας.
 2. Η εντός του Κράτους κατασκευή κροτίδων (τυποποιημένων ή αυτοσχεδίων) απαγορεύεται.

 

Αρ. 4 Εμπορία

 1. Η εμπορία φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνικών παιδικών αθυρμάτων επιτρέπεται κατόπιν αδείας της κατά τόπον αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής, τηρουμένων των όρων στους επόμενους παραγράφους. Η άδεια αύτη ισχύει επί εν έτος. Η εμπορία κροτίδων απαγορεύεται.
 1. Οι εισάγοντες, κατασκευάζοντες ή εμπορευόμενοι φωτοβολίδας και βεγγαλικά υποχρεούνται  στην τήρηση του  βιβλίου κινήσεως των ειδών τούτων, εις ο καταχωρίζουν την εις την διάθεση των υπάρχουσας ποσότητας, την πηγή εξ ης προμηθεύθηκαν ταύτην, ως και την εξ αυτής πωλουμένην τοιαύτην μετά των στοιχείων ταυτότητος του αγοραστού, καθώς και τα στοιχεία της αδείας εισαγωγής ή κατασκευής του είδους. Τα παιδικά αθύρματα δεν καταχωρίζονται εις τα τηρούμενα ως άνω βιβλία, αλλά πωλούνται ελευθέρως. Τα εν λόγω βιβλία σελιδομετρούνται και θεωρούνται υπό της κατά τόπον αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής.
 1. Η υπό των εισαγωγέων ή κατασκευαστών φωτοβολίδων πώληση τούτων επιτρέπεται μόνον προς τους κατόχους σκαφών θαλάσσης και κυνηγούς, ενώ η διάθεση των βεγγαλικών επιτρέπεται άνευ περιορισμού προς το εμπόριο, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι διά την αγορά τούτων, (φωτοβολίδων και βεγγαλικών) είναι εφοδιασμένοι δι’ αδείας της κατά τόπον αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής. Εν τη αδεία ταύτη μνημονεύεται η κατά την κρίσιν της Αστυνομικής Αρχής δικαιολογουμένη, κατά περίπτωσιν, ποσότητας φωτοβολίδων ή βεγγαλικών. Ειδικώς προκειμένου περί φωτοβολίδων, η εν λόγω άδεια εκδίδεται κατόπιν σχετικής βεβαιώσεως της εν τη περιφέρεια Λιμενικής Αρχής, του ορειβατικού ή κυνηγετικού συλλόγου κατά περίπτωσιν.
 1. Οι εισαγωγείς, οι κατασκευαστές και οι έμποροι των εν αρθρ. 1 του παρόντος ειδών υποχρεούνται να εναποθηκεύουν τα είδη ταύτα εις ειδικάς αποθήκας διά τας οποίας θα πρέπει να υφίσταται άδεια εγκαταστάσεως και λειτουργίας εκδιδομένη υπό της αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενεργείας, επιτρεπομένης μόνον της εναποθηκεύσεως εντός των καταστημάτων πωλήσεως και στους ειδικούς ανεξαρτήτους χώρους ποσότητος μέχρι 1000 χιλιογράμμων κατόπιν αδείας της αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής.

Αρ. 5 Απαγορεύσεις και περιορισμοί κατοχής-χρήσεως

 1. Απαγορεύεται απολύτως σε όλη την Επικράτεια η κατοχή και η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε  είδους κροτίδων τυποποιημένων ή αυτοσχεδίων. Η κατοχή και χρησιμοποίηση φωτοβολίδων γενικώς απαγορεύεται επιτρεπομένη εξαιρετικώς και μόνον για τις  ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των θαλασσίων πλωτών μέσων.
 2. Διά Π.Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, δύναται να επιβληθούν περιορισμοί κατά την καύση βεγγαλικών και πυροτεχνικών παιδικών αθυρμάτων, ως και η λήψιη παντός πρόσφορου μέτρου προς αποτροπή οιουδήποτε εκ της καύσεως κινδύνου εις πρόσωπα και πράγματα. Δι’ ομοίου Π.Δ/τος δύναται να επιβληθούν περιορισμοί στην συσκευασία και μεταφορά φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνικών παιδικών αθυρμάτων και η υποχρέωση λήψεως αδείας παρά των Αστυνομικών Αρχών διά την εξασφάλιση ακίνδυνου μεταφοράς, ως και η τυποποίηση της παραγωγής αυτών.

 

Αρ. 6 Κυρώσεις

 1. Οι παραβάτες των διατάξεων των αρθρ. 2, 3, 4 και 5α παρ. 1, 2 εδαφ. α’, β’, και γ’ του παρόντος νόμου, ως και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων προεδρικών δ/των, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και με χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. 2. Οι παραβάτες των διατάξεων του αρθρ. 5 και 5α, παρ. 2 εδαφ. δ’. τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
 2. Με τας εν τη προηγουμένη παρ. 2 ποινάς τιμωρούνται και οι επιφορτισμένοι με την επιμέλεια ανηλίκων οίτινες παραμελούντες την εποπτεία τούτων γίνονται παραίτιοι παραβάσεως υπ’ αυτών των διατάξεων του αρθρ. 5 παρ. 1 του παρόντος.
 3. Η εισαγωγή εις δίκην των κατηγορουμένων επί τι των υπό του παρόντος προβλεπομένων εις βαθμόν πλημμελήματος εγκλημάτων, γίνεται υποχρεωτικώς δι’ απ’ ευθείας κλήσεως, καθ’ ης δεν επιτρέπεται προσφυγή.

 

Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ