Σύγχυση στους πολίτες και καταναλωτές της ΕΕ προκαλεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων σχετικά με την κατάταξη της ουσίας glyphosate στις μη καρκινογόνους τη στιγμή ο ΠΟΥ υποστηρίζει το αντίθετο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hotdoc, η εν λόγω ουσία, που αποτελεί ενεργό συστατικό της σειράς ζιζανιοκτόνων Roundup που κυκλοφορεί η Monsantoμε κέρδη που αγγίζουν τα 6,5 δις δολάρια, ευθύνεται για καρκινογενέσεις και βλάβες στο DNAενώ η απόφαση της EFSA είναι υποκινούμενη από την πολυεθνική

Για πολλά χρόνια η ουσία glyphosate, ανακαλυφθείσα το 1970 και πρώτη σε χρήση ζιζανιοκτόνος ουσία παγκοσμίως για πολλά χρόνια θεωρούταν ασφαλής. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις και καταγγελίες από επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις δημιουργώντας προβλήματα στις εταιρείες της συγκεκριμένης αγοράς. Στην ευρωπαϊκή ένωση και στην χώρα μας επιτρέπεται η κυκλοφορία και η χρήση προϊόντων που έχουν ως βάση το εν λόγω συστατικό. Συμβουλευτικό όργανο για την ανανέωση της έγκρισης της EFSA, η οποία σε έκθεση της από το Νοέμβρη του 2015 κατατάσσει το glyphosateστις μη καρκινογόνους ουσίες. Αφού υπολόγισαν την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί ένα άτομο να καταναλώσει χωρίς να βλάψει την υγεία του, οι επιστήμονες του οργανισμού αυτού κατέληξαν πως ένα άτομο βάρους 80 κιλών μπορεί με ασφάλεια να καταναλώνει 40 mgglyphosateγια το υπόλοιπο της ζωής του.

Άλλη έκθεση ωστόσο, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, κατατάσσει την ουσία αυτή στις πιθανώς καρκινογόνους για τον άνθρωπο, που μάλιστα προκαλεί βλάβες στο DNAκαι τα χρωμοσώματα των ανθρώπινων κυττάρων. Σε αντίθεση με την έρευνα της EFSA η οποία δεν κατονόμασε τις έρευνες που στηρίχτηκε για το πόρισμα της, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC που λειτουργεί στα πλαίσια του ΠΟΥ) δημοσιεύει στην έκθεσή της τις έρευνες πάνω στις οποίες στηρίζει την αναφορά της. Αξίζει να σημειώθει ότι, η Greenpeace εκτιμά πως η Monsanto έκανε κατά παραγγελίαν έρευνες πάνω στις οποίες βασίστηκε η EFSA.

Αν η καταγγελία αυτή της Greenpeace ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημαίνεΨΕΚΑΣΜΟΙ-ΕΛΙΕΣι πως οι επιστήμονες της EFSA συντάσσουν εκθέσεις υπέρ μιας εταιρείας κολοσσού σε βάρος της υγείας των πολιτών , την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν. Το ελληνικό τμήμα της Greenpeace συλλέγει υπογραφές εναντίον του glyphosate και καλεί τον έλληνα υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, να απαγορεύσει την συγκεκριμένη ουσία στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του από την Κομισιόν. Το υπουργείο απαντά πως «Ακολουθούμε την πολιτική της Ε.Ε εφόσον δεν έχει απαγορευθεί το συγκεκριμένο συστατικό στην ΕΕ, δεν απαγορεύεται και στην Ελλάδα» προσθέτοντας ακόμα « Αυτά τα θέματα συζητούνται, είναι σε εξέλιξη. Αν αλλάξει κάτι στην ΕΕ, προφανώς θα εφαρμοσθεί και εδώ».

Στις ΗΠΑ, δικηγορικές εταιρείες εκπροσωπούν ενάγοντες κατά της Monsanto. Οι μηνυτές κατηγορούν την πολυεθνική πως γνώριζε από καιρό ότι το glyphosante ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία και ωστόσο έκανε μια εκτενή εκστρατεία παραπληροφόρησης για να πείσει κυβερνητικέ υπηρεσίες, αγρότες και γενικά τον πληθυσμό για το αντίθετο. Φυσικά, η Monsanto αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: Ζιζανιοκτόνα που βασίζονται στο glyphosate, υποστηρίζονται από μια από τις πληρέστερες παγκοσμίως βάσεις δεδομένων όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον». Ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο που αποδεικνύει το αντίθετο συνέβη σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού Canal+. Εκεί ένας λομπίστας της Monsantoόταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το glyphosateαπαντά «μπορείς να πιεις ένα ολόκληρο ποτήρι και δεν θα σε βλάψει». Ο δημοσιογράφος του προσφέρει όντως ένα ποτήρι και ο λομπίστας σε πανικό απαντά «Δεν είμαι ηλίθιος» και διακόπτει την συνέντευξη.

Το περιοδικό Hotdoc που δημοσιοποίησε τα παραπάνω, επικοινώνησε με την Κομισιόν προκειμένου να μάθει πως οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να χειριστούν την έκθεση της EFSA. H απάντηση του γραφείου τύπου επιβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα λάβει υπόψη της την έκθεση της EFSA ώστε να ανανεώσει την έγκριση του glyphosate. Απέφυγε τέλος να σχολιάσει την έκθεση του ΠΟΥ και τις μηνύσεις των αμερικανών πολιτών.

Το ΠΑΚΟΕ έχει προβεί σε καταγγελίες για την εν λόγω εταιρεία και έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει μια συνεχή «σιωπή» σαν είδος «CAMORA».

Ως πότε τα “lobby” του κεφαλαίου θα ελέγχουν τις τύχες των λαών ;