ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το «ψέκασμα» των κοτόπουλων με τη χημική ουσία υπεροξικό οξύ (PAA) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο αποτελεί την πιο συχνή αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες εκτιμάται ότι παθαίνουν 200.000 άνθρωποι περίπου το χρόνο.

Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ επικροτούν την προσπάθεια ελέγχου του καμπυλοβακτηρίου, αλλά δηλώνουν την αντίθεσή τους στην επιλογή της πλύσης των κοτόπουλων με χημικά από τα σφαγεία, μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ.

Αντ’ αυτού, ζητούν να εφαρμοστεί η πολιτική από το «χωράφι στο πηρούνι» για ασφαλή προϊόντα, η οποία προΫποθέτει την αποτροπή της μόλυνσης των κοτόπουλων από επιβλαβή μικρόβια στη φάρμα, με μέτρα όπως: κατάλληλη ένδυση και υπόδηση για το προσωπικό στις φάρμες ώστε να μην μεταφέρονται βακτήρια στα πτηνοτροφεία.

Επιπροσθέτως, όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της BEUC, κ. Μονίκ Γκόγιενς «Πρώτον, το πράσινο φως για τη χρήση PAA θα οδηγήσει πτηνοτρόφους και προσωπικό πτηνοτροφείων να υποβαθμίσουν τα επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας, δεύτερον η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης χημικής ουσίας έχει αμφισβητηθεί ευθέως από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τρίτον, οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν ξεκαθαρίσει μέσω ερευνών που έχουν λάβει μέρος, ότι δεν έχουν καμία διάθεση να φάνε κρέας με χημικές ουσίες (85% των Δανών, 67% των Βρετανών και 90% των Φινλανδών)».

Το ΠΑΚΟΕ πάντοτε πίστευε και πιστεύει , μετά από 36 χρόνια αγώνων,

ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι πρωταρχικής σημασίας στόχος για μια Ελλάδα με υγιείς πολίτες.