Ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, με άρθρο του στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στις 8-10-2015 αναλύει τους λόγους που πρέπει η ΝΔ να χαράξει νέα πολιτική γραμμή με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου του κομματος.

 

Αναφέρει πως η διαδικασία εκλογής προέδρου ενός κόμματος είναι εκ των πραγμάτων μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία. Μετά από δύο εκλογικές ήττες της ΝΔ, πρέπει να χαράξει τα επόμενα βήματά της και να διαμορφώσει τους όρους συγκρότησης μιας μεγάλης συμμαχίας με τις δυνάμεις του Κοινωνικού –Μεταρρυθμιστικού και Πολιτικού Κέντρου. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα νίκης της με εκλογικά ποσοστά 18% στις λαϊκές και εργατικές συνοικίες των Αθηνών και της Αττικής (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Κερατσίνικτλ). Το χάσμα της πολιτικής αναφοράς στο κοινωνικό περιβάλλον είναι δεδομένο και πρέπει να γεφυρωθεί όχι όμως με όρους πελατειακούς, λαϊκισμού ή δημαγωγίας.oikonomou-1

 

Προτείνει μια ανοικτή οικονομία με επενδύσεις , με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με λιγότερο κράτος- επιχειρηματία αλλά  με ένα δίκαιο και στοχευμένο κοινωνικό κράτος είναι το σημείο συνάντησης περισσότερων ακροατηρίων από τα παραδοσιακά που εξέφραζε μέχρι τώρα η ΝΔ.

 

Η διεύρυνση προς το Κοινωνικό Κέντρο είναι όρος επιβίωσης της ΝΔ. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και το Κοινωνικό Κέντρο είναι ο συνδυασμός των πολιτικών απόψεων που μπορούν να λειτουργήσουν προωθητικά το επόμενο διάστημα. Να γίνει η παράταξη που μπορεί να εκφράσει την μεσαία τάξη , τους νέους ως το πιο ζωντανό κομμάτι του λαού για την επανεκκίνηση της χώρας και να υποστηρίξει αποτελεσματικά την εργατική τάξη στην δική της προσπάθεια για δίκαιο καταμερισμό του εθνικού πλούτου.

 

Πριν πολλά χρόνια θυμάμαι, όλοι οι πολιτικάντηδες καιροφυλακτούσαν, μήπως οι κεντρώοι αποσκιρτήσουν από κάποιον άλλο χώρο και πάνε με αυτούς. Δεξιοί, αριστεροί, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, όλοι για τους κεντρώους ψηφοφόρους έκαναν επένδυση στον χρόνο και στον τρόπο.

Εν τούτοις, ακόμα μια φορά, ένας άνθρωπος που πέρασε σχεδόν από όλες τις παρατάξεις και κατέληξε στη δεξιά, ο Βασίλης Οικονόμου, περιγράφει όσα λένε όλοι οι συνδαιτημόνες του, αναπολώντας την τελευταία του παράσταση στην … Δημοκρατική Αριστερά.

Ε ρε ξύλο που χρειάζεται αλλά και μαύρισμα.