Πόλεμος εντυπώσεων Μπακογιάννη – Δούρου
Την αγνόησε τελείως στις κινήσεις του για τη «δήθεν» επίλυση του προβλήματος.
Τις ίδιες προτάσεις που έκανε πρόσφατα ο κύριος Μπακογιάννης, είχε κάνει και το 2010 η τότε ΥΠΕΚΑ Μπιρμπίλη. Άραγε τι το καινούργιο προσθέτει ο σημερινός μικρός πρωθυπουργός της Στερεάς Ελλάδας. Φοβόμαστε ότι θα περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια για να επαναληφθεί το ίδιο έργο της Μπιρμπίλη.
- Τελευταίες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ στην περιοχή: 8250μg/lt εξασθενές χρώμιο και 157μg/lt μόλυβδο.
- 1,5 εκατομμύριο ευρώ ξοδεύτηκαν σε απογραφές (1999 & 2010) χωρίς αποτέλεσμα (καθηγήτρια …Λοιζίδου)
- Δόθηκαν 500.000 ευρώ σε επιδημιολογική μελέτη από το 2011 που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα (καθηγήτρια Γλυνού)
- Οι καρκίνοι στην ευρύτερη περιοχή της Ασώπειας λεκάνης συνεχώς αυξάνονται
- Οι βιομήχανοι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων , δεν έχουν συμμετάσχει στην εξυγίανση της ρυπασμένης περιοχής , που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει.
- Η διαπλοκή των βιομηχάνων με την πολιτεία «δήθεν» εξουσία στο απόγειό της. Αυτή εκμεταλλεύεται την αδιαφορία του πολίτη, που έχει δημιουργήσει ….στα μέτρα της.
- Οι Δήμαρχοι της Τανάγρας και του Ωρωπού που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ο μεν πρώτος με όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες στον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο του και ο δεύτερος δεχόμενος αδιαμαρτύρητα τα βιομηχανικά απόβλητα που ανεξέλεγκτα καταλήγουν στο Χαλκούτσι, δυστυχώς τα βέλη που ρίχνουν κατά καιρούς ενάντια στην πολιτεία είναι άσφαιρα.
Στις ηγεμονικές ανακοινώσεις , συναντήσεις και προτάσεις του Μπακογιάννη, στηρίχτηκε ο ανοικτός πλέον πόλεμος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με την αντίστοιχη ισχυρή κυρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Εκτιμώντας ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ότι το πρόβλημα του Ασωπού θα λυθεί αποκλειστικά μέσα στο γεωγραφικό χώρο της Βοιωτίας, χωρίς τη συμμετοχή στη λύση των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, προχώρησε στην ουσιαστική απαξίωση των περιφερειακών και δημοτικών αρχών της.
Βέβαια, η συλλογιστική αυτή συνάδει με τη διαπίστωση του Μπακογιάννη, ότι οι βιομήχανοι είναι ΑΘΩΟΙ και δεν έχουν καμία σχέση με το πρόβλημα. Έτσι, τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα δε ρυπαίνουν τον Ασωπό και στη συνέχεια της διαδρομής τους τον Ωρωπό. Γι’ αυτό και δεν προσκάλεσε τη Δούρου ή τον αντίστοιχο Αντιπεριφερειάρχη Φιλίππου και τον Δήμαρχο Ωρωπού. Θωμά Ρούσση.
Οι διαπιστώσεις μετά τις «εντυπωσιακές» κινήσεις του Μπακογιάννη, είναι πρόδηλες και συνιστούν ένα πλαίσιο δράσεων που μεταφέρουν τη λύση του προβλήματος στο…εγγύς μέλλον. Οι δράσεις αυτές είναι μια κακέκτυπη αντιγραφή των δηλώσεων της τότε (2010) Υπουργού ΠΕΚΑ στους κατοίκους των Οινοφύτων κας Μπιρμπίλη.
Επειδή η κοροϊδία των κατοίκων «πάει σύννεφο» από τον κύριο Μπακογιάννη αφενός της Βοιωτίας (Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα) κι αφετέρου των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής (Ωρωπός, Άγιος Στέφανος κ.ά) μαζί με τους καλοκαιρινούς παραθεριστές , όπου υπολογίζονται σε τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) από τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπακογιάννη, δε νομίζουμε ότι πραγματικά υπάρχει διάθεση επίλυσης του χρόνιου κι επικίνδυνου αυτού προβλήματος.
Εμείς βάζουμε δίπλα – δίπλα τις προτάσεις της Μπιρμπίλη το 2010 και του Μπακογιάννη στο τέλος του 2015.
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ
Προτάσεις Υπουργού ΠΕΚΑ Μπιρμπίλη 2010 | Προτάσεις Μπακογιάννη, Περιφερειάρχης ΣτΕ 2015 |
1. Εξασφάλιση πόσιμου νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.
|
1. Έρευνα και αποκάλυψη των πηγών της συσσωρευμένης ρύπανσης
και αυτών που τη δημιούργησαν. |
2. Δημιουργία κεντρικού βιολογικού καθαρισμού για τα βιομηχανικά λύματα, παράλληλα με τα συστήματα που θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις
|
2. Μελέτη και υλοποίηση δράσεων εξάλειψης του προβλήματος και
εξυγίανσης της περιοχής.
|
3. Αναθεώρηση μέσα στο 2010 των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας όλων των μονάδων, αρχίζοντας από αυτές τις περιπτώσεις που έχουν λήξει οι παλιές άδειες.
|
3. Δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού και διαδικασιών πρόληψης, ελέγχου κι ελαχιστοποίησης της περαιτέρω περιβαλλοντικής ζημιάς.
|
4. Λειτουργία μόνιμου γραφείου επιθεωρητών περιβάλλοντος , με 3-4 άτομα κι έδρα τα Οινόφυτα | 4. Κατάρτιση και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου περιβαλλοντικής
εξυγίανσης και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής με σκοπό τη μετατροπή της σε Οργανωμένο Υποδοχέα Επιχειρηματικότητας που θα επιτρέψει την αναβάθμισή της.
|
5. Εκπόνηση χωροταξικών μελετών για τη βιομηχανική περιοχή, με προοπτική χωροθέτησης τεχνολογικού πάρκου για καινοτόμες δραστηριότητες καθώς και διαχειριστικού σχεδίου υδάτων για ολόκληρη τη λεκάνη του Ασωπού.
|
5. διαρκή παρακολούθηση των συνεπειών στην υγεία των κατοίκων και
την λήψη ανάλογων μέτρων.
|
6. Απενοχοποίηση της αγροτικής παραγωγής |
Η διαφορά των δύο «φιλοσοφιών» στη λύση του προβλήματος είναι ότι η Μπιρμπίλη ήταν υπέρ της θέσης του «ο ρυπαίνων πληρώνει» ενώ η θέση του σημερινού Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Μπακογιάννη είναι ότι μόνο ….οι πολίτες μέσω της Ε.Ε και του Δημοσίου ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
Όμως, δεν ακούσαμε καμία δήλωση της Ρένας Δούρου , στις αρχηγικές εξαγγελίες του Μπακογιάννη. Περιμένουμε να δούμε δηλώσεις για τον αποκλεισμό της Περιφέρειας Αττικής που δέχεται τα «σκατά» της Βοιωτίας, χωρίς κανένα… αντισταθμιστικό όφελος, ενώ οι Βοιωτοί δεν έχουν ουσιαστικά καμία επίπτωση.