Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα και ποια από τα Πρόστιμα που μας έχει επιβάλλει μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση όσον αφορά στους ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, Δίκτυα Αποχέτευσης, έχουν πληρωθεί.

Εάν πληρωθούν αυτά τα Πρόστιμα θα είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα απαιτούντο για την συμμόρφωσή μας μες τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση όλων των ΧΥΤΑ και για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης που δεν υπάρχουν ακόμα σήμερα, 17 χρόνια μετά την λήξη της προθεσμίας που έθεσε η ΕΕ.

Έγινε σύσκεψη τέλος Σεπτεμβρίου 2015 στο Υπουργείο Εσωτερικών, με συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια Υπουργεία, της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας. Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης ειδοποιήθηκε την επόμενη ημέρα !

Οι δύο μεγαλύτεροι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής που εξακολουθούν να μην έχουν αποχέτευση είναι οι παραπάνω αναφερόμενοι και για αυτούς θα μας έλθει στις 29 Οκτωβρίου ο βαρύς μποναμάς από την ΕΕ.δικτυα αποχέτευσης

Τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζονται ότι το θέμα απαιτεί την συναίνεση των δύο Δήμων.

Επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης θέλει συμφωνία του κοινού για να προχωρήσει. Σε ανάλογο επίπεδο κινείται και η ΕΥΔΑΠ, ο Πρόεδρος της οποίας κ. Κώστας Παπαδόπουλος λέει ότι η απόφαση ανήκει κυρίως στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Η ΕΥΔΑΠ επεμβαίνει σε επίπεδο προδιαγραφών, παραλαβής και λειτουργίας του έργου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου πιστεύει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η λύση δημιουργίας Βιολογικού καθαρισμού στο Πλατύ Χωράφι Σπάτων, το οποίο επιλέχθηκε πριν είκοσι χρόνια ‘όταν η περιοχή ήταν ερημιά,, ενώ τώρα κατοικείται.  Συζητείται το ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα λύματα των περιοχών στον βιολογικό καθαρισμό που είναι υπό κατασκευή κοντά στο Αεροδρόμιο η η σε νέο βιολογικό καθαρισμό στο Αεροδρόμιο από την πλευρά των Σπάτων.

Οι δύο Δήμοι πιστεύουν ότι είναι δυνατή η σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια, αντί για την δημιουργία βιολογικού καθαρισμού.

Η υπόθεση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και χάθηκαν 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ !

Η περιφέρεια από την πλευρά της δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για την Ανατολική Αττική, εάν η ΕΥΔΑΠ δεν τελειώσει την σύνδεση της Παλλήνης, Γέρακα και παραλιακών περιοχών του Δήμου Σαρωνικού με την Ψυττάλεια.  Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κ. Φιλίππου, ο οποίος λέει επίσης ότι δεν προχωράει ο σχεδιασμός επειδή αντιδρούν κάποιοι πολιτευτές του Πειραιά….

Τα Πρόστιμα δεν τα πληρώνουν όμως αυτοί.

Η Εσπερίδα του ΠΑΚΟΕ στις 4 του Νοέμβρη θα απαντήσει στα προαναφερόμενα.

Ας περιμένουμε. Περιμέναμε άλλωστε 20 και πλέον χρόνια!