Αλυκη λήμνουH Αλυκή της Λήμνου, η μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, έγινε θάλασσα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, καθώς και την τελευταία μεγάλη φυσική λιμνοθάλασσα στον χώρο του Αιγαίου. Η Λίμνη δεν έχει ψάρια, ωστόσο υπάρχουν οργανισμοί που αποτελούν πηγή τροφής για τα διάφορα είδη πτηνών, ερπετών και αμφιβίων. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, λόγω της υψηλής ορνιθολογικής της αξίας. Το σύμπλεγμα των τριών υγροτόπων (Αλυκή, Χορταρολίμνη, Ασπρολίμνη) φιλοξενεί έναν αριθμό 135 ειδών.

Το μακρύ χέρι του ανθρώπου έδρασε και πάλι σε μια προστατευόμενη περιοχή, καταφέρνοντας ένα βαρύ πλήγμα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και εγκυμονώντας ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή ενός σημαντικότατου υγροβιότοπου του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενός φυσικού πόρου πρωτίστως για την ίδια τη Λήμνο. Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν οι καταρρακτώδεις φετινές βροχές ανέβασαν τη στάθμη της λίμνης, απειλώντας με πλημμύρα τα γειτονικά χωράφια, και οι ιδιοκτήτες τους ζήτησαν από τον Δήμο Λήμνου να παρέμβει. Οπερ και εγένετο, με παιδαριώδη τρόπο. Με βαριά μηχανοκίνητα μέσα (graders) δημιουργήθηκε ένα τεχνητό άνοιγμα από την Αλυκή προς τη θάλασσα, ένα κανάλι επικοινωνίας πλάτους περίπου 15 μέτρων, εκχωματώνοντας τμήμα αμμοθινών που λειτουργούσε ως φυσικό διαχωριστικό.

Η θάλασσα πλέον πλημμυρίζει τη λίμνη, ανεβάζοντας σημαντικά τη στάθμη της, ανατρέποντας την αλατότητα και τις λεπτές ισορροπίες του οικοσυστήματος και επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα. Η διάνοιξη του καναλιού είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματά της στη λίμνη και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες – το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο-γλυκό νερό της Αλυκής.

Το τεχνητό άνοιγμα προς τη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματά της, στη λίμνη, και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες. Το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο – γλυκό νερό της Αλυκής. Οι συνέπειες είναι ότι κάποια είδη πανίδας και χλωρίδας σίγουρα θα εκλείψουν από τη μεταβλητότητα της προηγούμενης περιβαλλοντικής ισορροπίας και θα επηρεαστεί και η τροφική αλυσίδα. Μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να πούμε σε τι μέγεθος και βαθμό θα είναι η επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Aρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου η «Ανεμόεσσα» μιλάει για παρανομία, εκφράζει φόβους ότι λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης τα φλαμίνγκο δεν θα επισκεφθούν τη Λήμνο, ζητά τη δέσμευση κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και την επαναφορά της λίμνης στην πρότερη κατάστασή της.

Ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, παραδέχθηκε την παρέμβαση του δήμου για «να μην πλημμυρίσουν οι μάντρες». Ανέφερε ότι η δημοτική αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έγινε στον βαθμό που της αναλογεί, αλλά το περιβάλλον και ο άνθρωπος δεν είναι ξεκομμένα και ότι θεωρεί πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Λήμνου, Σαράντης Πανταζής, που προτείνει τη λειτουργία της Αλυκής για την εξαγωγή αλατιού: «Σήμερα τι ζητάμε; Αξιοποίηση της αλυκής για τα πουλιά ή για τους ανθρώπους; Μπορούν και τα δύο να συνυπάρξουν. Οι πλημμύρες οδήγησαν σε μια μικρή παρέμβαση για την έξοδο του βρόχινου νερού από την αλυκή. Συνεπώς χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις απ’ όλους. Η αλυκή πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει. Αν οι καλοκαιρινοί Λημνιοί επισκέπτες ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση των πουλιών, τότε καλά κάνουν και βρίσκονται στο κλαμπ της οικολογίας», ανέφερε σε προσωπική του δήλωση.alyki_limnos

Επί του παρόντος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζήτησε να ελεγχθεί η περιοχή και το πιθανότερο είναι ότι θα «βρέξει» πρόστιμα, αλλά η μεγάλη ανησυχία παραμένει: Θα μπορέσουν τα έργα αποκατάστασης, όταν και όποτε δρομολογηθούν, να επαναφέρουν την Αλυκή στην αρχική της μορφή;

Εδώ καταργούν τους φορείς διαχείρισης των υγροβιότοπων κι εσείς μιλάτε για μια μικρή …λιμνοθάλασσα; Εδώ πεθαίνουν παιδιά από το σκάνδαλο της VW και κανένας δε δίνει σημασία.

Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει αυτή την ανάλγητη αδιαφορία των υπευθύνων, κανείς, όμως, δεν ξεσηκώνεται. Καλά μας κάνουν οι πολιτικάντηδες που μας κυβερνούν!