Περιβαλλον

70 χρόνια μετά το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

Αύγουστος 1945 – Αύγουστος 2015, 70 χρόνια πέρασαν από το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στις 6 Αυγούστου 1945 η βόμβα ουρανίου  «Little boy» που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ  κατέστρεψαν  τα δύο τρίτα των κτηρίων της πόλης Χιροσίμα της Ιαπωνίας και προκάλεσαν  ακαριαία 80.000 θανάτους. Στις 8 Αυγούστου 1945 οι ΗΠΑ έριξαν στην πόλη Ναγκασάκι  τη δεύτερη βόμβα «Fat man» με γόμωση το πλουτώνιο προκάλεσε ακαριαία το θάνατο 40.000 ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων και στις δύο πόλεις από την πυρηνική ακτινοβολία είχε φτάσει τους 200.000 ανθρώπους.42355-nuclear-bomb-explosion

 

Οι επιζήσαντες από τις δύο πυρηνικές βόμβες ονομάζονται «Χιμπακούσα» και ορισμένοι απ’ αυτούς επισκέπτονται πολλές χώρες κάθε χρόνο με το «Πλοίο της Ειρήνης»/ Peace Boat, μεταξύ αυτών, και το λιμάνι του Πειραιά για να μεταφέρουν τις εμπειρίες αλλά και το αίτημα της καταστροφής και της απαγόρευσης των Πυρηνικών όπλων. Το «Πλοίο της Ειρήνης» ξεκίνησε τα ταξίδια του το 1983 και για πρώτη φορά επισκέφτηκε τον Πειραιά το 1993. Το 2015 αντιπροσωπία από το πλήρωμα, τους οργανωτές και δύο «Χιμπακούσα» μίλησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Την οργάνωση της επίσκεψης είχαν το ΠΑΔΟΠ και το Ελληνικό Τμήμα του International Physicians for the Prevention of NuclearWar/IPPNW.

 

Ωστόσο 70 χρόνια μετά από το «μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και παρά το γεγονός ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις διατρανώνουν την αταλάντευτη θέση τους κατά των πυρηνικών, σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες στον ΟΗΕ – σταθερά και παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες  τουGreek IPPNW στα ΜΜΕ – ψηφίζουν αποχή, λευκό ή υπέρ των συμφερόντων των πυρηνικοκατόχων» .

 

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που δεν υπέγραψαν το «Joint Statement onthe Humanitarian Consequences of Nuclear Weapons» στη Νέα Υόρκη παρά το γεγονός ότι 159 χώρες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι «…ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν και πάλι είναι η καταστροφή τους».

 

Σύμφωνα με τον Guardian (23/7/2015) υπάρχουν 16.000 πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο!!! Ο πόλεμος, και μάλιστα με την απειλή ή με την  χρήση πυρηνικών όπλων, είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

 

Μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο του 2016 κλείνουν και 30 χρόνια από την θανατηφόρα έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, άλλο ένα από τα πυρηνικά δυστυχήματα που μέχρι σήμερα υπολογίζονται στα τριακόσια εβδομήντα οκτώ (378) και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτά ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια ανθρώπων από το 1945 μέχρι σήμερα. Απολογισμός φρικτός, όταν οι υπερασπιστές των πυρηνικών όπλων κι εργοστασίων, τονίζουν ότι από την ρύπανση του περιβάλλοντος με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχουν πεθάνει πέντε εκατομμύρια άνθρωποι.

Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα βροντοφωνάζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια μορφή ενέργειας, που μόνο όταν διασφαλίζεται ο έλεγχός της και ΜΟΝΟ για ειρηνικούς σκοπούς (ιατρική, ηλεκτρισμό, αγροτική οικονομία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πως μπορεί α γίνει αυτό όταν, παρά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ, εντούτοις καταγράφονται το 2015, πάνω από 16.000 πυρηνικά όπλα;