Η Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αφορμή τη διάθεση μέσω διαδικτύου, “αγνώστου” σκευάσματος αδυνατίσματος, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Η.Ε. της ΕΛ.ΑΣ., είχε επιπτώσεις στην υγεία καταναλωτών, ξεκινά την διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως τονίστηκε από τον Ε.Ο.Φ., τα σκευάσματα που περιέχουν Raspberry Ketone συνήθως δεν είναι φαρμακευτικά. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν εγκρίνονται, αλλά η κυκλοφορία τους γνωστοποιείται υποχρεωτικά στον ΕΟΦ. Μέχρι στιγμής, στο αρμόδιο Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων έχουν γνωστοποιηθεί αρκετά σκευάσματα με το συγκεκριμένο συστατικό, τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα.συμπληρώματα διατροφής

Συνήθως, οι εταιρείες που διακινούν αυτά τα προϊόντα μέσω διαδικτύου δεν εδρεύουν στην Ελλάδα – οι παραγγελίες γίνονται μέσω κάποιας ιστοσελίδας και εκτελούνται από εταιρείες courier – με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η απαγόρευση της προώθησης σε εθνικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΦ συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας τόνισαν από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΦ.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων παρατίθεται το ακόλουθο ενημερωτικό σημείωμα, σχετικά με τη διάθεση φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, μέσω ίντερνετ, επισημαίνοντας τον ρόλο και τις ενέργειες του Οργανισμού.

H ελληνική νομοθεσία, μέχρι σήμερα, απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου γι΄ αυτό πολλοί καταφεύγουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, αμφιβόλου προελεύσεως. Η αλήθεια όμως είναι πως συχνά τα προϊόντα που αγοράζονται είναι μη εγκεκριμένα από τις αρχές, άγνωστης προέλευσης, νοθευμένα, παραποιημένα ή πλαστά. Γι αυτό είναι σημαντικό ο καταναλωτής να προμηθεύεται τα φάρμακά μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό ταμείο).

Τα προϊόντα που συχνότερα παραποιούνται με σκοπό να παραπλανήσουν τον καταναλωτή, είναι χάπια αδυνατίσματος, προϊόντα για την ενίσχυση της στύσης και συμπληρώματα διατροφής, που προωθούνται ως φυτικά, ενώ περιέχουν ενδεχομένως επικίνδυνες δραστικές ουσίες  με φαρμακολογική δράση. Για τη διετία 2013 – 2014 ο ΕΟΦ έχει εκδώσει 50 Δελτία Τύπου σχετικά με παράνομα και ενδεχομένως επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου, μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.

Για τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν ιστοσελίδες ή/και ηλεκτρονικά καταστήματα ύποπτα για την διακίνηση φαρμακευτικών και λοιπών προϊόντων, ο ΕΟΦ συνεργάζεται στενά με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ, η οποία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα μέσα για το σκοπό αυτό, αλλά και την αρμοδιότητα της άμεσης παρέμβασης για το «κατέβασμα» των σελίδων με ελληνική προέλευση. Σε ότι αφορά δικτυακούς τόπους πωλήσεων εκτός Ελλάδας, όπου βρέθηκαν να πωλούνται φάρμακα ελληνικής προέλευσης δεν μπορεί να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται  συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αστυνομικών και δικαστικών αρχών των εμπλεκομένων κρατών. Παρατηρείται επίσης η εμφάνιση νέου παράνομου ηλεκτρονικού καταστήματος  μετά την παύση του πρώτου.

Άλλο φάρμακο, άλλο συμπλήρωμα διατροφής. Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα διαμαρτύρεται, καταγγέλλει και φωνάζει για την απαράδεκτη και παράνομη πολιτική που εφαρμόζεται στα …δήθεν συμπληρώματα διατροφής. Παρά το γεγονός ότι δεν αδειοδοτούνται από τον ΕΟΦ – μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη – δεν αναγράφεται ουδέποτε η σύνθεση του σκευάσματος, πολλές φορές ούτε και ο παρασκευαστής.

Ελλάς το μεγαλείο σου!