καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Χωρίς κατηγορία

ΟΧΛΗΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Εν έτει 2015 τα σκουπίδια στην χώρα μας αντιμετωπίζονται ως οχληρή υπόθεση από τους κρατικούς φορείς , αλλά και με αδιαφορία από τους πολίτες. Και οι δυο πλευρές ασχολούνται μόνο όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει κακοδιαχείριση . Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του και θα διαπιστώσει το χάος που υπάρχει στον τομέα αυτόν. Για παράδειγμα η Τρίπολη με την υπερσυσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους. Σε χωματερή δεν μπορούν να μεταφερθούν , πρέπει να κλείσουν 57 στη χώρα, από τους οποίους οι 31 είναι στην Πελοπόννησο. 205 πρέπει να αποκατασταθούν. Οι ιθύνοντες   το μόνο που σκέφτηκαν να  κάνουν είναι να παραλάβει ο ΧΥΤΑ Μακεδονίας έναντι 25 ευρώ τον τόνο.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται 30 εκατ. τόνοι απόβλητα . Υπάρχουν 80 ΧΥΤΑ και άλλοι 60 σε διαφορετικά στάδια σχεδιασμού ή υλοποίησης. Λειτουργούν 51 σταθμοί μεταφόρτωσης, 4 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και 33 κέντρα συλλογής υλικών ανακύκλωσης. Δεν υπάρχει διαχείριση τοξικών αποβλήτων, όταν σε άλλες χώρες το 80% των απορριφθεισών συσκευασιών επαναχρησιμοποιείται. Στη Γαλλία το 70% των αστικών αποβλήτων δίνει υλικά και ενέργεια, στη Γερμανία οι κάδοι διαθέτουν μικροτσίπ και χρεώνουν με το αντίστοιχο ποσό και στην Σουηδία, Ισπανία και Βρετανία δίκτυα υπόγειας συλλογής διαχωρισμένων σκουπιδιών  με συλλέκτες ρουφούν τις σακούλες κατευθείαν από την εξώπορτα.

Η επεξεργασία απορριμμάτων, εκτός από περιβαλλοντικό ζήτημα είναι και οικονομικό και μάλιστα κερδοφόρο. Στην Ε.Ε. απασχολούνται 2 εκατ. άτομα και αποφέρει κέρδη 150 δις ετησίως, ενώ αν όλες οι χώρες ακολουθούσαν  τις κοινοτικές οδηγίες , ο κλάδος θα απασχολούσε μισό εκατ. άτομα ακόμη και θα απέφερε 40 δις επιπλέον ετησίως σε κέρδη!